I måndags ville utrikesminister Tobias Billström inte ställa sig bakom ett annat krav på vapenvila. Arkivbild.
I måndags ville utrikesminister Tobias Billström inte ställa sig bakom ett annat krav på vapenvila. Arkivbild. - Foto: Javad Parsa/NTB

Ett ord avgjorde Sveriges röst för vapenvila

Ett centralt ord fick Sverige att svänga i frågan om vapenvila i Gaza, rapporterar SvD. Avgörande var kravet på en "humanitär" vapenvila istället för en "permanent", enligt utrikesminister Tobias Billström (M).


När FN:s generalförsamling i oktober röstade om ett omedelbart eldupphör lade Sverige ner sin röst.

— Den tidigare resolutionen krävde vapenvila och permanent eldupphör, vilket skulle försvåra för Israel att bekämpa Hamas. Den här resolutionen fokuserar istället på ett humanitärt eldupphör för att skydda civila och möjliggöra att humanitär hjälp når civilbefolkningen. Så det är inte samma resolutionstext och ord betyder något, säger Billström till SvD.

Tisdagens resolution nämner inte med ett ord terrorstämplade Hamas. USA uppmanade alla länder att rösta för två tillägg, där Hamas "avskyvärda terrorattacker" fördöms och att alla i gisslan gruppen håller omedelbart ska släppas. Inget av de tilläggen röstades igenom.

Trots det understryker Billström att Sverige fortsatt stödjer Israels rätt att försvara sig mot Hamas. Han säger också att det är viktigt att omvärlden fortsätter att kräva att gisslan genast ska friges.

— Det är något som Sverige tydligt gör och kommer att fortsätta göra till dess att gisslan också är frigiven.

Resolutionen, som inte är bindande, antogs med röstsiffrorna 153–10. 23 länder lade ned sina röster.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!