Länsstyrelsen Kalmar län har upptäckt en för Sverige ny invasiv främmande art i Alsterån – den vattenlevande växten kamslinga (Myriophyllum heterophyllum).
Länsstyrelsen Kalmar län har upptäckt en för Sverige ny invasiv främmande art i Alsterån – den vattenlevande växten kamslinga (Myriophyllum heterophyllum). - Foto: Foto: Mikael Svensson/HaV

Invasiv art hittad – helt ny i Skandinavien

Växten är vattenlevande och hör egentligen hemma i östra USA. Nu har den invasiva kamslingan för första gången hittats i ett svenskt vattendrag – Alsterån i Kalmar län, uppger Havs- och Vattenmyndigheten i ett pressutskick.


Arten står på EU:s lista över invasiva främmande arter och är därmed förbjuden att odla, importera och släppa ut i naturen. Den har varit vanlig i akvarier, och enligt myndigheten har någon troligen tömt sitt akvarium i vattendraget och därmed spridit kamslinga ut i den svenska naturen.

Kamslingan utgör ett hot mot den biologiska mångfalden då den konkurrerar ut andra arter. När den har fått fäste kan den dessutom växa till sig så kraftigt att den blir ett hinder för båttrafik och fiske.

Fyndet av kamslinga i Alsterån utgör det första i Skandinavien.

"Vi har länge vetat att det finns en främmande art i Alsterån, men att det skulle handla om kamslinga som är reglerad enligt EU-förordningen var förvånande", säger Lina Tomasson, nationell samordnare för akvatiska invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten i pressmeddelandet.

TT
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!