- Foto: Pexels

Hundexpertens tips inför nyårsafton: "Ta ALDRIG med den ut"

Nyårsafton är en riktig fest men på grund av oljud från fyrverkerier blir det inte alltid lika roligt för hundar och dess ägare. Här är vad du kan göra inför den stora kvällen.


Nyheter24 har pratat med Patrik Olsson, hundexpert hos Agria, som berättar vad man ska tänka på som hundägare inför nyår. 

Köpa hund? Här är misstagen du måste känna till: "Vanligt problem"

Förbered din hund inför nyår 

Alla hundar är inte rädda för fyrverkerier, men även om din hund inte har visat någon rädsla så kan det vara bra att öva i förebyggande syfte. Olsson berättar att det går bra att öva hunden med olika typer av ljud, till exempel att bullra med kastruller i köket.

– Genom att presentera olika ljud för hunden i samband med positiva händelser kan det gå att förbättra hundens möjligheter att tåla ljudet på nyårsafton utan att bli rädd. Men viktigt att hela tiden stämma av så att träningen inte får motsatt effekt, säger Olsson till Nyheter24.

Här är skyldigheterna du har som köper hund: ”Bundna att följa”

Hjälpmedel om du har en orolig hund

Har du en hund som blir orolig av fyrverkerierna så tipsar Olsson om adaptil-halsband eller liknande. Det är ett halsband med lugnande effekt som finns att köpa på apotek.

– En del hundar kan också bli hjälpta av att ha på sig bodywrap eller thundershirt under själva nyårstimmarna. Det är ett åtsittande täcke eller plagg, som genom sitt milda tryck över bålen kan ge en lugnande effekt.

Från billigast till dyrast – så mycket är rimligt att betala för olika hundraser

På nyårsafton 

På den stora kvällen är det viktigt att rasta hunden i god tid innan tolvslaget. Se sedan till att vara i ett rum som hunden känner sig trygg i, du kan också täcka för fönstren och sätta på radio eller musik. Kom ihåg att inte lämna hunden ensam. 

 – Ta aldrig med den ut för att titta på fyrverkerier.

Ny hundlag börjar gälla 2024 – berör 260 ägare i Sverige

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!