VM-guld i diskus, en tolvåring som slog rekord i majblomme-försäljning, Nobelpris till Sverige och seger i Eurovision – några av årets goda nyheter i Sverige.
VM-guld i diskus, en tolvåring som slog rekord i majblomme-försäljning, Nobelpris till Sverige och seger i Eurovision – några av årets goda nyheter i Sverige. - Foto: TT

Tio goda svenska nyheter från året

2023 i Sverige har präglats av blodiga gängkonflikter, dåliga ekonomiska tider och klimatkris. Men mitt bland svarta rubriker finns minnesvärda ljusglimtar från året som gått.


1. Svensk nobelpristagare i fysik

För andra året i rad gick ett av Nobelpriserna till en svensk forskare. Priset i fysik gick till svensk-franska Anne L'Huillier, professor i atomfysik vid Lunds universitet.

Hon, och två kollegor, har genom experiment lyckats tillverka ljusblixtar som är så blixtsnabba att de mäts i så kallade attosekunder. En attosekund motsvarar en miljarddels miljarddels sekund.

2. Loreen och Sverige vann Eurovision

Med låten "Tattoo" kammade Loreen hem segern i Eurovision efter en rafflande poängmatch mot Finlands "Cha cha cha" av Käärijä.

Den finske artisten fick flest röster av tittarna, men eftersom Sverige tilldelades majoriteten av jurypoängen kunde guldet tas hem till Sverige.

Vinsten gjorde Loreen historisk som den första kvinnan att vinna tävlingen två gånger.

Tolvåriga Murhaf Hamid från Glimåkra i Skåne sålde majblommor för ungefär fem miljoner kronor.

3. Murhaf Hamid sålde majblommor för drygt fem miljoner

När tolvåriga Murhaf Hamid från Glimåkra i Skåne började sälja majblommor stötte han på patrull då vuxna människor var otrevliga och föste bort honom. Det fick en familjemedlem att skriva om honom på sociala medier.

Inlägget gav bra skjuts till insamlingsbössan. Totalt sålde han för ungefär fem miljoner kronor, en rekordsumma, och tog senare i september emot utmärkelsen "årets engagemang" från drottningen.

Totalt sålde barn i hela landet majblommor för 71,6 miljoner kronor. Det är också ett rekord.

4. Elen billigare

Efter förra höstens och vinterns chockpriser blev elektriciteten betydligt billigare under 2023, vilket kom som en lättnad för många hushåll och företag. Sammantaget föll det genomsnittliga elpriset i Norden med 55 procent eller 80 öre/kWh jämfört med 2022.

5. Svensk ska upp i rymden

I juni blev det klart att Marcus Wandt från Linköping blir näste svensk i rymden. Han kommer att ingå i en besättning som skjuts upp någon gång under nästa år.

Uppe på den internationella rymdstationen ska astronauterna genomföra olika vetenskapliga experiment som bara kan genomföras i tyngdlöshet.

6. Genombrott på vaccinfronten

I oktober rekommenderade Världshälsoorganisationen WHO ett nytt vaccin mot malaria. Vaccinet minskar dödsfallen bland yngre barn, enligt en stor utvärdering. Samtidigt är ett andra vaccin mot sjukdomen som är billigare och lättare att få fram på gång. Förhoppningsvis kan vaccinerna rädda livet på tiotusentals barn i Afrika varje år.

I somras godkändes ett nytt vaccin som skyddar spädbarn mot rs-virus. Vaccinet ges till gravida kvinnor vilket gör att antikroppar förs över till barnet som får ett skydd mot luftvägsinfektionen som den orsakar. Det finns också två nya vaccin mot rs-virus för äldre personer.

7. Svenska åttondeklassare på toppnivå i samhällskunskap

I ett internationellt kunskapstest placerade sig svenska åttondeklassare på andra plats. Bara elever från Taiwan presterar bättre. Frågorna handlar om vad elever kan om och vilket engagemang de har i demokrati- och samhällsfrågor.

Svenske Daniel Ståhl vann VM-guld i augusti i år. För det avslutande diskuskastet i finalen fick Ståhl även ta emot Bragdguldet. Arkivbild.

8. Stor succé för svenska idrottare

Eftersom det inte varit något OS i år har VM varit det tyngsta mästerskapet. Och där har det regnat guldmedaljer kring svenska stjärnor. Längdskidor, paracykel, luftgevär och diskus är bara några sporter där svenskar fått stå högst upp på pallen.

9. Sverige har växt – och Norge krympt

En bäck som markerar gränsen mellan Sverige och Norge har bytt riktning. Den naturliga förändringen har resulterat i att Sverige har blivit 500 kvadratmeter större.

10. Positiva tecken i djurlivet

Lodjuren har lyckats återhämta sig i södra Sverige. För bara 20 år sedan fanns ingen fast population, men under vintern 2021–2022 noterades över 340 lodjur.

Kungsörnarna slog under året rekord i antalet häckningar på Gotland. Även havsörnarna har blivit fler under året. I år har 51 kungsörnsungar observerats och vad det gäller havsörnarna så har ett 50-tal revir där fler än 20 ungar fötts hittats.

Lodjuren har lyckats återhämta sig i södra Sverige. Arkivbild

Rättad version: Nu med rätt antal goda nyheter, två hade fallit bort.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!