Vitt snus blir allt populärare. Arkivbild.
Vitt snus blir allt populärare. Arkivbild. - Foto: Paul Wennerholm/TT

Vitt snus i EU:s skottlinje

EU-kommissionen förbereder en revision av unionens tobaksdirektiv. Den här gången kan ett förbud av vitt snus ligga i tangentens riktning, rapporterar Politico.


I en hemlig preliminär studie av de nuvarande tobaksdirektiven, som Politico tagit del av, föreslås att det nuvarande förbudet mot vanligt snus i framtiden ska inkludera vitt snus – en produkt som inte innehåller tobak och därför inte regleras på EU-nivå. Studien är utförd av en utomstående part på uppdrag av EU-kommissionen.

Något förslag på ett nytt tobaksdirektiv har ännu inte lagts fram av kommissionen, och när det kan ske är oklart. Det nuvarande direktivet antogs 2014.

Sverige är det enda landet i EU där vanligt snus inte är förbjudet och huruvida ett EU-förbud för vitt snus skulle gälla även i Sverige är inte klargjort. Sverige beviljades undantag från snusförbudet i samband med inträdet i unionen 1995.

Det vita snuset blir allt populärare utomlands och är redan förbjudet i Nederländerna, Belgien och delar av Tyskland.

En del av oron kring det gäller dragningskraften hos unga människor. Farhågan är att de smaksatta påsarna kan vara en inkörsport till hälsovådliga tobaksprodukter.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides har sagt att det vita snusets ökande popularitet kan innebära "allvarliga hälsorisker".

TT
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!