Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Sverige vill begränsa ryskt handlingsutrymme

Sverige måste, enligt regeringen, räkna med att Ryssland utgör ett allvarligt hot under överskådlig tid. Det ligger därför i vårt intresse att Rysslands strategiska handlingsmöjligheter begränsas militärt, ekonomiskt och politiskt, säger utrikesminister Tobias Billström (M).


I sitt tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen pekade Billström ut sju "orienteringspunkter" som ska vara ledstjärnor för Sveriges säkerhetspolitik.

Den första handlar om att begränsa Rysslands strategiska handlingsmöjligheter – militärt, ekonomiskt och politiskt.

— Vi måste vara realister och utgå från – och förbereda oss på – en långvarig konfrontation, sade Billström i sitt tal.

Ukraina prioriterat

Den främsta möjligheten att begränsa Rysslands handlingsmöjligheter är, enligt Billström, ett starkt och uthålligt stöd till Ukraina. Därför är också fortsatt stöd till Ukraina prioriterat för regeringen.

Sverige ska också driva en "solidarisk allianspolitik" som Natomedlem.

— Sverige kommer att vara en pålitlig, solidarisk och engagerad Natomedlem, säger Billström.

Det innebär bland annat att Sverige ska vara aktivt inte bara i försvaret av och säkerheten kring Natos gräns mot Ryssland, utan även till exempel kring Europas södra gräns och i Arktis.

— Vi sluter upp bakom Natos 360-gradersansats, sade Billström i talet.

Han underströk att Sveriges kommande Natomedlemskap kommer att vara den största förändringen av svensk säkerhetspolitik på över 200 år.

— Det innebär både ett stort ansvar och nya möjligheter att stärka vår frihet och säkerhet – inte minst för svensk diplomati, sade Billström.

Ingen Turkiet-prognos

Utrikesministern betonade att USA:s engagemang för Europas försvar är omistligt för Sveriges och Europas säkerhet, men att det aldrig kan tas för givet.

Billström vill inte göra några tidsprognoser för när Turkiet ratificerar det svenska Natomedlemskapet. I mellandagarna godkände utrikesutskottet i det turkiska parlamentet Sveriges Natoansökan och skickade frågan vidare för avgörande i parlamentet.

— Viktigt att poängtera är att det inte har ställts några nya krav på Sverige och det är naturligtvis bra, säger Billström.

Det turkiska parlamentet öppnar för det nya året i mitten av januari.

— I torsdags samtalade jag även med USA:s utrikesminister Anthony Blinken och han sade att de räknar med att processen går framåt så snart parlamentet öppnar.

TT
/
/
EU
/
Hot
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!