Bilderna är genrebilder.
Bilderna är genrebilder. - Foto: Pressbild/Biltema

Biltema-kundernas beteende får personalen att reagera: "Läskigt"

Krisprodukter säljer som smör hos Biltema på Solåsen i Jönköping sedan överbefälhavare Micael Bydén uppmanat svenskarna att göra sig redo för krig, rapporterar Jönköpings-Posten.


Det var i början av veckan som överbefälhavare Micael Bydén kom med en tydlig uppmaning till svenska folket: gör er redo för krig.

– Hoppet är ingen strategi att bygga planer på men hoppet måste finnas där. Det är inte nattsvart, sa han i TV4:s Nyhetsmorgon på måndagen och fortsatte då vidare:

– Men vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt och att man, ner till individnivå, mentalt förbereder sig. Titta på nyhetsrapporteringen från Ukraina och ställ er de enkla frågorna: Om det här händer här, har jag då saker på plats? Vad ska jag göra? Ju fler som har tänkt, funderat och förberett sig, desto starkare är vårt samhälle.

Tittarna rasar på Nyhetsmorgon: "Hur kan TV4 låta det här sändas?"

Kunder köper krisartiklar på Biltema

Utspelet har väckt starka reaktioner på flera håll och faktum är att det kommit att påverka svenskarnas köpvanor, åtminstone om man ska tro Biltema på Solåsen i Jönköping.

Personalen i butiken vittnar nämligen om att kunder börjat köpa på sig krisartiklar och att lagret börjat sina.

– Vi märkte väldigt stor skillnad dagen efter han hade sagt att vi skulle förbereda oss på krig, säger Karin Thiderman, logistikansvarig på Biltema i Jönköping, till Jönköpings-Posten.

Biltemas saftiga skattesmäll – tvingas betala straffavgift efter ledningens avdrag

Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Biltema-grundaren Sten-Åke Lindholms enorma imperium

Biltema-personalen: "Beställer hej vilt"

Varor som plötsligt går åt som smör i butiken är till exempel sovsäckar, batterier, ficklampor och vattendunkar.

– De beställer hej vilt och bunkrar på sig. Dunkarna tog nästan slut nu, så igår fick jag göra en extrabeställning. På fredag får vi in 500 nya dunkar, säger hon till tidningen och konstaterar vidare:

– Jag tycker det är läskigt och otäckt. Det blir påtagligt när folk bunkrar upp så. Men det är bra att folk försöker göra vad de kan, säger Karin Thiderman.

Biltema sålde kläder med farliga kemikalier – tvingas böta

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!