Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Daniels operation lockar givare

Nyheter | 28/05/2009 16:10

Uppmärksamheten kring Daniel Westlings njurtransplantation räddar liv.

Uppmärksamheten kring Daniel Westlings njurtransplantation märks hos Donationsrådet.

– Det har kommit ganska många fler anmälningar i dag än det gör en vanlig vardag, säger Åsa Welin som är verksamhetschef.

Det bästa är om mottagaren kan få en njure från en levande givare. Fördelarna är flera: kortare väntetid och transplantation när det passar donator och mottagare. Många gånger kan det också innebära att mottagaren inte behöver få dialys. Njurar från levande givare fungerar också bättre på lång sikt.

Det händer att människor hör av sig till Donationsrådet och vill donera en njure medan de är i livet.

– Vi har gjort några sådana transplantationer i Sverige där en person har donerat helt anonymt.

Anhörig donator vanligast

Det vanligaste är annars att en anhörig, till exempel syskon eller föräldrar, donerar en njure.

– Jag tror att det finns en stark önskan om att hjälpa en annan människa om man har möjligheten. Man klarar sig ganska bra med en njure. Numera går det att donera till någon med en annan blodgrupp, vilket öppnar för makar att donera njurar.

Beskedet om att kronprinsessan Victorias blivande make fått en ny njure kom sent på onsdagskvällen. Donator var Daniel Westlings pappa Olle Westling. Operationen var planerad och genomfördes utan komplikationer.

Hovet ville i dag inte ge några fler kommentarer om transplantationen.

Kronprinsessan Victoria fanns inte vid Daniels sida efter operationen. Hon är på Grönland tillsammans med kronprins Frederik från Danmark och kronprins Haakon från Norge som en uppföljning av den resa som de gjorde till Svalbard i juni 2008.

"Kan inte hoppa av"

Att Victoria valde att åka till Grönland samtidigt som hennes fästman gick igenom en njurtransplantation väcker förstås spekulationer.

– Men hennes val är helt naturligt, säger hovreportern Catarina Hurtig.

– Kronprinsessan kan ju inte rimligen påverka hur operationen går. Självfallet har de pratat om det noga innan, och om riskerna som finns. Om det värsta skulle hända vid ett sådant tillfälle skulle hon ju omgående flygas hem. Daniel Westling är ingen person som tycker synd om sig själv, säger Catarina Hurtig.

– Han har sagt ja till att gifta sig med henne och det är mitt intryck att han har gjort det här valet av hela sitt hjärta. Hon är kronprinsessa, hon är ingen vanlig kvinna och kan inte hoppa av sin uppgift.

Skrivet av: