Kungasläkt i uppror efter Daniel Westling

Jan Bernadotte trotsar kung Carl Gustaf och tar tillbaka sin prinstitel.


FLEN. Kronprinsessan Victorias blivande make Daniel Westling är den utlösande faktorn till ett nytt bråk inom kungasläkten. 68-årige Jan Bernadotte, greve av Wisborg, har fått nog av kungens dividerande med prinstitlar och kommer att kalla sig prins trots kungens motstånd.

– Det var både orättvist och felaktigt att ta ifrån min pappa hans bördstitel prins. Han var mer adlig än många andra släktingar - min farmor var rysk storfurstinna och kusin med tsaren, och hennes morfar var kung Georgius I av Grekland. Det är knappt "Tjabo" (öknamn för kungen, red. anm.) kan visa upp en sådan bakgrund, säger Jan Bernadotte till Expressen.

Förlovningen mellan Victoria och Daniel Westling rörde upp de gamla oförrätterna. Flera prinsar blev under 1900-talet av med sina prinstitlar efter att de gift sig med "kvinnor av folket". Mest känd var prins Sigvard Bernadotte, som 1934 gifte sig med tyskan Erica Patzek, och som stred in i det sista för att få tillbaka sin titel.

Kung Carl Gustaf vägrade att ge tillbaka titeln och prins Sigvard bestämde sig för att ändå kalla sig för prins. Jan Bernadotte vädjade hos kungen för tre år sedan och fick ett nej.

När Daniel Westling - mannen av folket - nu gifter sig med Victoria och får en utlovad prinstitel kommer Jan Bernadotte kalla sig för prins Carl Johan.

– Om man kan göra Daniel Westling till prins - vilket jag inte har något emot - så bör man först ge tillbaka bördstiteln prins till dem som orättmätigt blivit av med titeln. I ljuset av det är det orättvist att först ge Daniel en prinstitel, säger han till Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.