Finns det något djur som inte är okej att ha hemma om du bor i lägenhet?
Finns det något djur som inte är okej att ha hemma om du bor i lägenhet? - Foto: Jessica Gow/TT

Här är djuret du INTE får ha i din lägenhet – kan ge böter

Finns det något djur som inte är tillåtet att ha i en lägenhet? Vad har hyresvärden rätt att förbjuda? Nyheter24 reder ut reglerna kring husdjur i hyresrätt och när du faktiskt riskerar att bli vräkt.


Att ha husdjur i hyresrätt är vanligtvis inga problem, men det finns regler att hålla sig till. 

Nyheter24 har pratat med Johanna Lundmark, kommunikatör på Hyresgästföreningen, för att få koll på exakt vad som gäller. 

– I regel kan hyresvärdar inte förbjuda hyresgäster att ha husdjur såsom hund, katt, fågel, hamster och liknande. Bor hyresgästen i ett allergihus gäller annat, säger hon. 

Hund i lägenhet: Här är reglerna att följa – annars kan du tvingas flytta

Hyresvärdar kan ha egna ordningsregler 

Enligt Johanna Lundmark kan hyresvärdar sätta upp egna ordningsregler, som förbjuder vissa djur. Ett exempel på det är ett bostadsbolag i Göteborg som har förbjudit hundrasen amstaff.

– Det är oklart om man skulle riskera att bli bostadslös om ett sådant villkor skulle prövas i domstol, men vi rekommenderar inte hyresgäster att bryta mot ordningsvillkor. Det är bäst att börja med att prata med hyresvärden om det finns ordningsregler om husdjur, säger Johanna Lundmark. 

Då kan du bli uppsagd  

Även om du får ha vilka djur och insekter du vill i din lägenhet, så gäller det att du tar hand om dem. 

– Det finns inget förbud mot att ha exempelvis kackerlackor, en del har ju dessa som föda för ett annat djur, men som djurägare har man alltid ett ansvar för eventuella skador som djuren orsakar. Och skulle man bidra till att sprida kackerlackor, eller andra skadedjur i en fastighet kan man bli ersättningsskyldig och uppsagd, säger Johanna Lundmark.

Här kan du läsa mer om husdjur i lägenhet och reglerna att hålla koll på.

Är det något djur som inte är tillåtet? 

– För att ha ormar i lägenheten behöver man först ansöka om ett tillstånd hos miljöförvaltningen i den kommunen där man bor, säger Johanna Lundmark.

Skulle du ha orm utan tillstånd och det upptäcks väntar dryga böter. Hur mycket beror på vilken kommun du bor i. 

Röker du inne? Det kan kosta dig 100 000 kronor

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!