Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kritik mot flera för ambulansväntan

Nyheter | 29/05/2009 07:00

Flera aktörer får kritik av Socialstyrelsen för bristande rutiner.

Flera aktörer får kritik av Socialstyrelsen för bristande rutiner och samordning när en man avled i hjärtinfarkt på en fest i Göteborg på juldagen.

Sjukdomsfallet inträffade när en förening hade julfest i Backa på Hisingen. Området där festen hölls var vid tillfället klassat som högriskområde, efter tidigare händelser. Dessutom fick operatören på SOS Alarm uppfattningen att det var stökigt på julfesten, skriver Göteborgs-Posten.

Ambulansen som ryckte ut fick order om att vänta i närheten på poliseskort innan man körde till den aktuella adressen. Men polisen kom inte. Efter några minuter åkte ambulansen fram till festen ändå. Den hjärtsjuke mannens liv gick dock inte att rädda.

Socialstyrelsen har granskat händelsen, och riktar kritik mot den bristande samordningen mellan polisen, SOS Alarm och ambulansverksamheten. Rutiner som gäller vid utryckning måste vara kända av alla som berörs, konstaterar Socialstyrelsen och kräver besked av de inblandade aktörerna om hur man tänker bättra sig. Man anser dock inte att någon enskild person gjorde fel.

– Hade ambulanspersonalen vetat att polisen inte kunde komma alls, hade man givetvis inte avvaktat utan åkt fram direkt, säger Mats Kihlgren, ambulanschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till GP.

Skrivet av: