Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristersson öppnar för möte med Orbán

Statsminister Ulf Kristersson (M) har svarat på den ungerske premiärministern Viktor Orbáns brev. Kristersson skriver att han ser fram emot att komma till Budapest för vidare diskussion när det passar dem båda.


Ulf Kristersson skriver också att de båda har tillfälle att talas vid i Bryssel den 1 februari vid Europeiska rådets möte.

Viktor Orbán skickade i tisdags ett brev han ber den svenske statsministern att komma till Budapest. På X skrev premiärministern att det var för att förhandla om Natomedlemskapet.

Beskedet från den svenska regeringen var då att man inte såg någon anledning att förhandla. Ordet förhandla nämndes inte heller i brevet från Viktor Orbán.

Godkännandet "lägger grunden"

Kristersson skriver i sitt svar att han håller med Orbán om att mer dialog mellan länderna skulle vara gynnsamt.

"Det finns, precis som du nämner, flera frågor av gemensamt intresse – bilateralt, med vårt samarbete om Gripenstridsflyg, inom EU, med ert kommande ordförandeskap, och såklart inom Nato, som allierade", skriver Kristersson.

Formuleringarna i brevet är sannolikt vägda på guldvåg, och Kristersson trycker på att det är slutförandet av det svenska Natomedlemskapet i det ungerska parlamentet som kommer att lägga grunden för att föra relationerna framåt.

"Jag ser fram emot att diskutera dessa frågor på djupet med dig i Budapest när det passar oss båda", skriver Kristersson.

Han undviker att skriva om mötet ska ske före eller efter det att Ungern har ratificerat.

Talman stänger dörren

Enligt den svenska regeringen har Ungern lovat att inte vara sist. Turkiets parlament sade ja till Sverige under tisdagen och nu har president Erdogan två veckor på sig att sätta sin underskrift på dokumentet. Sedan är allt klart från turkiskt håll.

Det ungerska parlamentet har vinteruppehåll till den 26 februari men kan extrainkallas om en majoritet vill det. Oppositionen har krävt just detta.

I en färsk intervju ser dock parlamentets talman ut att stänga den dörren.

— Jag känner inte att någonting är brådskande för oss, tvärtom, jag tycker inte att en extraordinär situation har uppstått, säger László Kövér till sajten Index.

Han konstaterar också att "någon måste vara sist".

Utrikesminister Tobias Billström (M):

— Det är hans åsikt. Jag utgår från att man från Ungerns sida också är medveten om de löften som man ställt ut till omvärlden, både till Natoallierade, till Sverige och alla andra, nämligen att man inte ska vara sist att ratificera Sverige, säger Billström.

TT
/
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!