Bröderna döms till samhällstjänst för smuggling.
Bröderna döms till samhällstjänst för smuggling. - Foto: Johan Nilsson/TT och Anette Karlsson/NTB/TT

Bröder stoppades i tullen med alkohol värd 23 000: "Skitbra"

Två bröder i 25-årsåldern stoppades i tullen i Göteborg med sprit, öl och vin till ett värde av 23 000 kronor. Nu döms bägge två för smuggling.


Det var i november 2022 som de två männen i 25-årsåldern, vilka är bröder, anlände till Göteborg från tyska Kiel i husbil. En tulltjänsteman frågade då bröderna om det fanns alkohol i fordonet och de svarade ja, innan de visade honom en lucka som innehöll alkohol.

När tulltjänstemannen frågade om det fanns mer alkohol än så sa de nej, men vid en vidare kontroll påträffades ännu mer alkohol.

Totalt hittade man 21,3 liter vin, 106,7 liter sprit och 508,2 liter öl i husbilen, enligt domen från Göteborgs tingsrätt som Nyheter24 tagit del av. Värdet på alkoholen uppgick till drygt 23 000 kronor. 

Stoppades i tullen med 625 liter öl – skyller på att han hade jättemycket pengar: "Bra idé"

Uppgav att alkoholen var för privat bruk

I förhör har bröderna uppgett att deras huvudsakliga syfte med resan till Tyskland var att "titta på lite bilar". Den ene mannen hade dock planerat att köpa alkohol under resan, men då för privat bruk. 

"Vid denna tiden drack han lätt en flaska sprit i veckan och två flak öl och han tyckte därför inte att det var något konstigt med den mängden som de köpte", står vidare om mannens utsaga i domen. 

Även den andra brodern har uppgett att han "konsumerar en till två flaskor sprit eller vin i veckan och en till två flak öl i veckan".

57-årig man åkte fast i tullen – försökte smuggla stora mängder potensmedel

Männen har dömts för smuggling i Göteborgs tingsrätt. Foto: Adam Ihse/TT

Man smugglade in 4 037 liter sprit – döms till fängelse: "Minns inte"

Bröderna döms till samhällstjänst för smuggling

Men tingsrätten anser att mängden alkohol talar emot att den skulle vara för privat bruk. Dessutom har man, under utredningen, hittat sms-konversation mellan bröderna där de skriver saker som: "Kan säljas för lite mer typ 230kr flaket”, "Sånt här är skitbra" och "Bra vinst också". I ett sms från männens mamma, som skickades under resan, står det också:

"Vill inte att ni får rykte om er att ni langar sprit! Det är ju dessutom olagligt..."

I en av männens anteckningar på mobilen finns dessutom uträkningar av vinst på den inköpta alkoholen, med rubriken "Våran prislista".

Tingsrätten bedömer därmed att det är uppenbart att alkoholen inte varit avsedd för privat bruk och dömer därför bägge männen till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst för smuggling.

Smugglade in 2 733 liter öl – skyller på tre döda vänner

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!