Antal skilsmässor i Sverige januari–november 2000–2023.
Antal skilsmässor i Sverige januari–november 2000–2023. - Foto: Anders Humlebo/TT

Varning för "ketchupeffekt" när färre skiljer sig

Färre skiljer sig i Sverige, enligt statistik från SCB. Familje- och barnrättsjuristen Sanne Andersson misstänker att den pressade ekonomin gör att människor väljer att hålla ihop. Det kan leda till att separationer bara skjuts upp, och när skilsmässan inträffar finns risk att det blir mer långvariga och infekterade konflikter, säger hon.


Fakta: Faktorer som påverkar skilsmässor

+ Antalet som gifter sig. Har sjunkit sedan 2012. Risken att skiljas är som störst från cirka tre till tolv år in i äktenskapet.

+ Barn. Att ha gemensamma barn ökar sannolikheten att hålla ihop.

+ Osäkra tider. Om omvärlden känns osäker blir människor mindre benägna att ta risker.

+ Bostadsmarknaden. En kärv bostadsmarknad gör att fler håller ihop. Det kan handla om svårigheten att hitta något nytt, eller risken för en ekonomisk förlust om den gemensamma bostaden säljs.

Källa: Umeå universitet, SCB

SCB-siffror från januari till november pekar på en nedåtgående trend som pågått sedan 2020. Andelen barn vars föräldrar separerat under året har också gått ned.

Glenn Sandström, docent vid Umeå universitet, har studerat skilsmässoutvecklingen i Sverige. Skilsmässor tenderar att öka i ekonomiskt goda tider.

— Kortsiktigt gör goda ekonomiska förhållanden att man inte blir lika beroende av varandra för sin ekonomiska trygghet. Det är lättare att skaffa bostad och man är trygg på jobbet, säger han.

Oroliga tider, som i samband kriget i Ukraina och pandemin, kan bidra till att fler par håller ihop. Höga räntor, hyreshöjningar och inflationen gör det dyrare att leva själv.

— Den kraftigt ökade omvärldsrisken gör oss mer benägna att undvika riskfyllda beslut i privatlivet. Att skilja sig är ett sådant; man vet vad man har, men vet inte vad man får, säger han.

Värre konflikter

Sanne Andersson vid Familjens Jurist befarar att om man bara håller ihop av ekonomiska skäl, så separerar man ändå förr eller senare.

— När skilsmässan väl inträffar finns risk att det blir mer långvariga och infekterade konflikter, säger hon.

Sanne Andersson, Familjens Jurist. Pressbild.

Hennes allmänna tips är att tillsammans prata igenom vad som händer vid en eventuell skilsmässa, och att ta reda på fakta. Hon tycker till och med att man kan söka professionell hjälp förebyggande, för att ta reda på vad som gäller.

— En vanlig missuppfattning är att man äger allt 50/50 bara för att man är gift. Så är det inte, ägandet byter inte sida bara för att man gifter sig. Det är först vid en separation som man kan ha rätt till hälften av värdet, säger hon.

Barn i kläm

Långdragna konflikter riskerar att drabba gemensamma barn, ibland i form av vårdnadstvister.

— Där är det otroligt viktigt att man försöker att dämpa konflikterna och lösa frågorna på ett så tidigt stadium som möjligt. Det är väldigt lätt att barnen hamnar i kläm i föräldrarnas bråk, säger hon.

Glenn Sandström utesluter inte att en ketchupeffekt väntar. Av de som gift sig från slutet på 1970-talet och framåt kommer 40–50 procent att skilja sig, statistiskt sett.

— På längre sikt kan lågkonjunkturen, när väl tiderna förbättras, omsättas i en högre skilsmässosekvens, säger han.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!