Flera personer har dömts för att ha tagit emot mutor. Arkivbild.
Flera personer har dömts för att ha tagit emot mutor. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Mutor och läckor – exempel på svensk korruption

Mutor, läckt information och bidrag på felaktiga grunder. Sverige tappar i årets korruptionsrankning. Det här är några av exemplen på korruption det senaste året.


Fem miljoner till verksamhetschef

I december 2023 åtalas sju personer för grova mutbrott kopplat till inköp på Akademiska sjukhuset i Uppsala. En av dem är en tidigare verksamhetschef som ska ha tagit emot mutor på nära fem miljoner kronor.

Läckte till gängkriminell

I december 2023 döms en anställd vid Attunda tingsrätt till fängelse för att ha läckt hemlig information från domstolen till en gängkriminell man. Hon döms bland annat för grovt brott mot tystnadsplikt och grovt dataintrång.

Två chefer fick fängelse

I juni 2023 döms två chefer inom ett väg- och trafiksäkerhetsföretag till fängelse av Örebro tingsrätt efter att de tagit emot en muta av en leverantör. Mutan delades ut i samband med att ett nytt kontrakt om material på vägar runt om i landet skulle tecknas.

Ungdomsförbund polisanmält

I juni 2023 polisanmäler Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) Romska ungdomsförbundet sedan man fattat misstanke om att förbundet fått statsbidrag genom vilseledande uppgifter.

En revisionsbyrå som tittat närmare på hur pengarna använts ser "påtagliga brister" i den ekonomiska redovisningen. Enligt MUCF har det inte varit möjligt att fastställa vad bidragspengarna har använts till.

Granskning av bilbesiktning

I maj 2023 dömdes sju personer i en muthärva vid en bilbesiktningsstation i nordvästra Skåne och 13 personer åtalades för inblandning i en muthärva på ett bilbesiktningsföretag i Uppsalaområdet. Åklagare vid riksenheten mot korruption har de senaste åren arbetat just med misstänkta mutor i samband med bilbesiktningar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!