Peter Mangs är i dag placerad på anstalten Hall.
Peter Mangs är i dag placerad på anstalten Hall. - Foto: Drago Prvulovic/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Peter Mangs i dag – så lever mördaren i fängelset

Peter Mangs dömdes till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i Malmö. Nyheter24 tittar närmare på hur hans tid i fängelset sett ut och var han är placerad i dag.


I april 2013 dömdes Peter Mangs i hovrätten till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök. Brotten, som satte skräck i Malmö, begicks mellan 2003 och 2010 och Mangs blev i media omnämnd som "serieskytten". 

Allt om Peter Mangs: Familj, barndom, offer och straff för skjutningarna i Malmö

Peter Mangs hade tillgång till studio på Saltvik

Peter Mangs avtjänade, under flera år, sitt livstidsstraff på anstalten Saltvik som är belägen strax utanför Härnösand. Där var han, enligt Sydsvenskan, länge placerad i den så kallade den särskilda skyddsavdelningen Fenix där det är färre intagna, mer personal och skarpare restriktioner. 

Under tiden på Saltvik fick Mangs, som sedan ung ålder hade ett stort musikintresse, tillgång till en musikstudio under särskilda tidsperioder. I ett beslut från Kriminalvården som Nyheter24 tagit del av framgår att den dömde mördaren fick ”använda utrustningen själv, utan närvaro av personal". 

"Han får ta med sin gitarr, sin metronom samt diverse papper då han vistas i studion.", står det vidare i beslutet.

Viaplay visar dokumentärserie om Peter Mangs

Peter Mangs fick flera varningar innan flytten till Hall

Men tiden på anstalten Saltvik var inte friktionsfri. Peter Mangs fick nämligen flera varningar. I juni 2021 ska han, efter en promenad, ha tagit av sig alla sina kläder förutom sina kalsonger, vilket bland andra Sundsvalls Tidning rapporterat om. 

Vid tillfället uppmanades Mangs av personalen att klä på sig, men i stället ska han, i samband med att han visiterades, ha dragit ner kalsongerna. När de anställda stängde dörren till cellen klädde Mangs av sig helt naken. 

Peter Mangs under rättegången i Malmö tingsrätt. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

I september 2022 fick han ytterligare en varning. Han ska då ha lämnat sitt rum på avdelningen och börjat "smeta avföring i gemensamma ytor såsom toalett, väggar i korridoren samt inne i gymmet på både maskiner och väggar", enligt beslutet som Nyheter24 tagit del av. 

Enligt Mangs ska han ha gjort detta för att han ville bli förflyttad till isoleringsavdelningen på grund av hot som riktat mot honom.

Serieskytten Peter Mangs varnas i fängelset: "Vägrar att arbeta"

Peter Mangs idag – har vägrat lämna drogprov på Hall

I augusti 2022 fattades beslut om att Peter Mangs skulle flyttas från Saltvik till anstalten Hall utanför Södertälje. Detta då Kriminalvården, enligt Sydsvenskan, ansåg att den dömde mördaren inte längre löpte lika stor risk att skadas av andra intagna.

I dag är Mangs fortsatt placerad på Hall, men inte heller där har det varit problemfritt. I både februari och november 2023 ska han ha fått en varning för "vägran att lämna drogprov". 

Så blir livet för dubbelmördaren Peter Mangs i nya fängelset

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!