ESS är ett gigantiskt mikroskop

Så fungerar Lunds planerade monsteranlägging.


Tidigare under dagen blev det så gott som klart att forskningsanläggningen European Spallation Source kommer att hamna i Lund.

Sent på torsdagskvällen möttes de forskningsministrar som vill vara med och satsa pengar i materialforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS).

Även om inget formellt beslut fattades fick Sverige stöd av alla de sju länder som tog ställning under mötet. Bland dem fanns Tyskland och Frankrike.

ESS kan beskrivas som ett mikroskop där olika material kan granskas på atomnivå. I stället för ljus, som i ett vanligt mikroskop, använder ESS neutroner för att genomlysa ett material. Även mycket känsliga prov, som levande celler, klarar en neutrongranskning.

Liknande anläggningar finns redan i USA och Japan. ESS ska bli Europas motsvarighet.

ESS beräknas kosta 12—13 miljarder konor att bygga och 900 miljoner kronor per år att driva. Livslängden beräknas till cirka 40 år.Alla länder som vill använda anläggningen bidrar till finansieringen, i princip i förhållande till bruttonationalprodukten (BNP). Värdlandet skjuter till mer än andra.

Lund har konkurrerat om anläggningen med Bilbao i Spanien och Debrecen i Ungern. Lokaliseringen beslutas inte av EU utan i förhandlingar mellan värdlandet och tänkbara användarländer.

Från färdigt beslut tar det cirka tio år innan anläggningen är driftklar.

Källa: ESS Scandinavia

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!