Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Iransk kandidat: Jag vill förhandla

Nyheter | 29/05/2009 17:22

Mir Hossein Mousavi är beredd att förhandla om Irans atomprogram.

Presidentvalskandidaten Mir Hossein Mousavi är, till skillnad från den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad, beredd att förhandla med stormaktsgruppen "5+1" om Irans atomprogram.

Inför Irans val den 12 juni håller de ledande kandidaterna i dessa dagar pressträffar med såväl internationella som inhemska medier. Den tidigare premiärministern Mousavi var inför utländska journalister på fredagen mån om att låta kompromissvillig om Irans kärnforskning, som västvärlden befarar har atombomber som ett av målen.

– Jag går med på att förhandla med "5+1", sade han till medierna.

Stormaktsgruppen som bjudit in Iran till atomsamtal består av de permanenta säkerhetsrådsmedlemmarna Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA, samt Tyskland. Erbjudandet som ligger på bordet är att båda parter trycker på "paus" - omvärlden avstår från ytterligare sanktioner i utbyte mot att Iran stoppar sin nukleära forskning.

– Det som kan förhandlas om är sätt att se till att vårt atomprogram inte förvandlas till en vapenplan, sade Mousavi.

Ahmadinejad, som siktar på att bli omvald i juni, har gett olika signaler. I förra veckan sade han att förhandlingsfrågan får vänta till efter valet. Men i måndags uteslöt han alla samtal i ämnet med någon annan än IAEA, FN:s atomenergiorgan.

Mousavi uttryckte på fredagen också optimism inför valet.

– Det finns inga pålitliga opinionsmätningar. . . men jag har stort hopp om att vinna.

Skrivet av: