Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskningsmonster i Lund nästan klart

Nyheter | 29/05/2009 09:55

I stort sett klart att europeiska forskningsanläggningen ESS placeras i Lund.

Nu är det i stort sett klart att den prestigefulla europeiska forskningsanläggningen ESS placeras i Lund.

Sent på torsdagskvällen möttes de forskningsministrar som vill vara med och satsa pengar i materialforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS).

Även om inget formellt beslut fattades fick Sverige stöd av alla de sju länder som tog ställning under mötet. Bland dem fanns Tyskland och Frankrike.

– Utgången kunde inte vara så mycket bättre för vår del, säger forskningsminister Lars Leijonborg efter mötet i Bryssel.

Storbritannien, Italien och Schweiz valde att inte ta ställning för något av alternativen.

Ungern och Spanien, som tävlar med Sverige om att få forskningsanläggningen, var mycket missnöjda efter mötet och anser att det begåtts formella fel.

Men Leijonborg tycker att saken är så gott som klar.

– Sanningen är att med de här sju länderna är vi mycket nära 100 procent av kostnaden för den här anläggningen, säger Leijonborg.

Han är mycket optimistisk och tror att anläggningen till slut ändå kommer att byggas på en leråker utanför Lund.

Tjeckerna, som just nu är EU-ordförande, är angelägna om att ett beslut fattas innan de lämnar över ordförandeklubban till Sverige den 1 juli. Men inget datum är spikat för när det formella beslutet ska fattas.

Trots de många miljarderna som investeras är inte Forskarsverige odelat positivt över att satsningen görs.

– Den skulle i så fall dra resurser från annan forskning i Sverige, får man väl erkänna, säger Pär Omling, generaldirektör för Vetenskapsrådet.

Men han betonar ändå att det kommer att lyfta kvaliteten på hela nationens forskning.

– Den regionala betydelsen för Skåne blir enorm, säger han.

Skrivet av: