Explosionen har orsakat skador på flerfamiljshuset samt bilar i närheten.
Explosionen har orsakat skador på flerfamiljshuset samt bilar i närheten. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Sprängdåd mot gängmans adress: "En jordbävning"

En kraftig explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus i Sundbyberg norr om Stockholm. En gängkriminell man kopplad till Foxtrotnätverket är skriven på adressen. Vi bor 200 meter bort men hela huset skakade, säger en boende i området.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Klockan var 02.14 natten mot fredagen när polis, räddningstjänst och ambulans larmades till Sundbyberg med anledning av en kraftig detonation.

Ingen person skadades fysiskt, men explosionen orsakade stora materiella skador på byggnaden och bilar i närheten. De boende i huset behövde inte utrymmas, sannolikt tack vare att sprängladdningen placerades utanför snarare än inne i huset.

— De fick vara kvar i sina hem. Det var tryggast så. Hypotesen är att det här högexplosiva ämnet ställts utanför, intill fastigheten. Inomhus hade det varit större risk för personskador, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

"Fruktansvärd smäll"

Polisen fick under natten samtal från boende i andra stadsdelar som vaknat av detonationen.

— Vi bor 200 meter bort, men hela huset skakade, så man trodde först att det var en jordbävning. Det var svårt att somna om efter det kan jag säga, säger en boende i området.

En gängkriminell man med koppling till Foxtrotnätverket är skriven på adressen. Mannen sitter just nu häktad misstänkt för medhjälp till mord i Solna förra året, ett mål där rättegången nu pågår. Offret, en man i 40-årsåldern utan gängkoppling, tros inte ha varit måltavlan.

Mannen dömdes så sent som i slutet av förra året till ett års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse för en sprängning mot ett flerfamiljshus i nordvästra Stockholm i december 2022.

— Vi utreder såklart eventuella samband med pågående nätverkskonflikter, men det är inget jag kommer att bekräfta, säger Anna Westberg.

Första i år

Nattens sprängning är den första i Stockholm i år, enligt polisens sammanställning. Det är ännu för tidigt att säga vad som detonerat, mer än att explosionen var kraftig, enligt Westerberg.

Platsen är avspärrad och polisens tekniker har under natten arbetat med att samla in bevis. Man var vid 08-tiden kvar på adressen där man knackar dörr och kontrollerar övervakningsfilm.

En förundersökning har inletts gällande grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person är gripen.

TT
/
/
/