En man som arbetat vid den amerikanska ambassaden i Stockholm utlämnas till USA misstänkt för brott. Arkivbild.
En man som arbetat vid den amerikanska ambassaden i Stockholm utlämnas till USA misstänkt för brott. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Före detta ambassadanställd utlämnad till USA

En amerikansk-grekisk man, vars bror misstänks för mordbränder mot judiska institutioner i Boston-området 2019, har utlämnats från Sverige. I USA ska han enligt åklagare ställas inför rätta anklagad för att ha försvårat utredningen.


Den 37-årige mannen anlände till Boston i fredags och ska infinna sig i en federal domstol på måndagseftermiddagen.

Han arbetade med säkerhet vid USA:s ambassad i Stockholm när han greps av svenska myndigheter 2022 och har därefter suttit inlåst fängslad väntan på utlämning, enligt en advokatbyrå i Boston.

Mannens bror låg i koma på sjukhus när han i februari 2020 identifierades som misstänkt för branddåden, och han dog samma år.

37-åringen åtalades av en federal jury i Boston 2019 där han bland annat anklagades för att ha gjort falska uttalanden och dolt material i ett ärende som gällde inhemsk terrorism.

I samband med att mannen greps i Sverige dömdes han för olovligt innehav av skjutvapen och han avtjänade ett straff i svenskt fängelse, som avslutades i december.

Den svenska regeringen beviljade den amerikanska utlämningsbegäran den 21 december, uppger den amerikanska advokatbyrån.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!