Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Hårdare tag på HVB-hem ska utredas

Regeringen tillsätter en utredning kring HVB. Urinprov, visitation och begränsad kommunikation är åtgärder som lyfts.


Tidigare i veckan meddelade regeringen att en utredning tillsätts för att göra om den statliga barn- och ungdomsvården och målet är att föreslå en ny organisation.

Nu vill man även titta på förändringar i vården vid så kallade HVB-hem (hem för vård eller boende). Avsikten ska enligt regeringen vara att "stärka tryggheten och säkerheten för barn och unga", men också eventuellt kunna ge utökade befogenheter för personalen.

— Det är alldeles uppenbart att det finns mycket mer att göra. De (HVB-hem) kan vara väldigt bra men kan också bli rena rekryteringspooler och det måste vi göra något åt, säger statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff.

Begränsad vistelse utanför hemmet, begränsningar kring mobiltelefonanvändning samt urinprov, rumsvisitation och rätten att beslagta otillåtna föremål hör till förslagen som lyfts.

— Vården för de unga blir väldigt svår att bedriva när personalen inte har befogenheterna som krävs. De förutsättningar som finns i dag är helt enkelt inte tillräckliga, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och fortsätter:

— HVB behöver specialiseras mer, olika barn och unga behöver olika typer av kompetens.

Regeringen lyfter det faktum att det förekommit vapen och droger vid HVB-boenden, samt att barn och unga som placerats där senare rekryterats av kriminella nätverk för att begå brott. Vidare konstaterar man att vården försvåras av att personalen inte har tillräckliga befogenheter.

Vem utredaren blir är inte klart ännu men uppdraget ska redovisas senast i maj 2025.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!