Marcus Wandt lämnar livet i rymden och påbörjar färden hemåt. Pressbild.
Marcus Wandt lämnar livet i rymden och påbörjar färden hemåt. Pressbild. - Foto: Axiom

Riskfylld retur väntar svenske astronauten Marcus Wandt

Svenske astronauten Marcus Wandts rymdäventyr närmar sig sitt slut. Nu påbörjas resan tillbaka till jorden, som – om allt går planenligt – avslutas med ett plask i havet. Den största risken är under återinträdet, säger Johan Köhler vid Rymdstyrelsen.


Fakta: Dragonkapseln

Rymdkapseln Dragon har utvecklats av Space X och har plats för maximalt sju rymdfarare. Den kan frakta upp sex ton till rymden, och kan ta med sig tre ton tillbaka.

Kapseln är 8,1 meter hög och fyra meter i diameter.

Dragon framförs med sexton motorer, och nedfarten i havet bromsas med hjälp av två dragfallskärmar för stabilisering och fyra huvudskärmar.

Det finns fyra namngivna Dragonkapslar avsedda för bemannade färder (Freedom, Endurance, Resilience och Endeavour). Wandts rymdfärd är den tredje med Freedom.

Marcus Wandt har dragit på sig den vita rymddräkten igen och lämnat ISS efter drygt två veckor på rymdstationen.

Avdockningen skulle ha skett redan i lördags kväll, svensk tid. Men på grund av vädret har avfärden skjutits upp flera gånger, och Dragonkapseln lossades från ISS först på onsdagseftermiddagen.

Planen är att den ska inträda i atmosfären på fredagseftermiddagen. Men inte heller den tiden är huggen i sten. Astronauterna kan tillbringa relativt lång tid i själva kapseln i väntan på rätt tillfälle att återinträda i atmosfären om det skulle behövas.

Så påverkas Marcus Wandts kropp i rymden

Marcus Wandt under uppskjutningen. Pressbild.

Experiment och matlagning på ISS

Under tiden på ISS har Marcus Wandt hunnit genomföra 30 experiment, bland annat två svenska som involverade stamceller och arbetsplatsutformning.

Han har också hunnit prata med svenska skolelever, spelat in en video om rymdmatlagning och testat AI-hjälpredan Cimon, som svävar runt på ISS och svarar på tilltal.

— Jag är imponerad över hur mycket han hunnit med, säger Johan Köhler, Rymdstyrelsens forskningschef.

Kapseln med Marcus Wandt har lämnat rymdstationen

Riskfylld resa mot jorden för Marcus Wandts

En återfärd till jorden innebär stora risker. Den 1 februari 2003 slets rymdfärjan Columbia sönder i atmosfären, och dödade alla sju personer ombord.

Marcus Wandts resa tillbaka till jorden från rymdstationen ISS kommer att sluta i havet utanför Floridas kust.

Experter bevakar noggrant vädret utanför Floridas kust. Främst vill man undvika åsknedslag i kapseln på väg ned, liksom för höga vågor på havet.

— Om det är för oroligt hav så kan det leda till att det blir problem att plocka upp kapseln. Är det riktigt dåligt kan den sjunka, säger Köhler.

Den som följer nedfärden kan uppleva en viss tid av nagelbitande. Ett hål i värmesköldarna kan bli dödlig, då det blir så varmt runt kapseln under återinträdet att luften blir till plasma.

— Då kan man inte sända radio till och från kapseln. Det är några minuter då man faktiskt inte kan få reda på hur det går. Man får invänta att kapseln bromsat in.

Rymdfarkosten Dragon med svenske astronauten Marcus Wandt ombord är dockad med den internationella rymdstationen ISS. Pressbild.

En krånglande fallskärm skulle också kunna bli förödande. De beskrivs som några av världens säkraste av tillverkaren Space X, men uppskjutningen försenades efter avvikelser på just fallskärmarna.

— Det behöver man inte läsa in någonting i. Snarare ska man ta det som intäkt, att man tar det säkra före det osäkra. Man chansar inte, säger Köhler.

Efter att kapseln plockats upp med båt väntar undersökningar i USA, innan astronauterna reser till ESA:s anläggning i Köln för vidare tester.

Christer Fuglesang: En gåva att få vara i rymden

Kapseln Dragon Endurance med sina fallskärmar, på väg ned i Mexikanska golfen i mars förra året.
TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!