- Foto: Pexels

Ny studie: Så får du kraftigare erektion: "Aktivt träna"

Ju tätare mellan erektionerna, desto bättre blodflöde i penis vid erektion. Så är det hos möss och forskarna bakom en ny studie menar att resultatet är överförbart till människor. Går det att träna sig till förbättrad potens?


— Basmekanismerna när en erektion uppstår är desamma hos alla däggdjur, de är väldigt lika. Det är tillräckligt för att man ska kunna spekulera kring vad det betyder för människor, säger forskningsledaren Christian Göritz.

Forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet har upptäckt en tidigare okänd mekanism som påverkar potensen.

Tidigare har potensforskningen framför allt fokuserat på muskelcellernas betydelse när penisen fylls med blod. Den nya studien, som publiceras i Science, visar att också en typ av bindvävsceller som finns i penis bidrar till att reglera blodflödet.

Fungerar som en dammsugare

Dessa celler kallas filoblaster och har en roll vid erektionen som kan liknas vid små dammsugare: De suger till sig den signalsubstans som annars håller tillbaka blodflödet.

Antalet filoblaster i penis avgör hur effektivt denna uppsugning fungerar och därmed också hur kraftig erektionen blir. Hos mössen i studien gick antalet filoblaster i könsorganet att påverka.

— Om man ökar erektionsfrekvensen så ökar man antalet fibroblaster och då ökar man blodflödet i penis, säger Christian Göritz.

Betyder detta att man kan träna sig till en förbättrad potens? Det är inte vetenskapligt belagt, men Christian Göritz menar att det är rimligt att tro det.

Automatisk träning under natten

Han pekar på att en sådan träning faktiskt pågår automatiskt hos män.

— Under natten när män sover har de tre till fem erektioner. Det är en automatisk träning som pågår regelbundet varje natt. Unga människor har också spontan erektion under dagen.

Denna ständigt pågående träning avtar naturligt hos en åldrande man. Men precis som att det går att hålla i gång kondis och styrka genom att motionera, skulle potensen kunna bibehållas bättre genom erektionsträning, tror Christian Göritz.

— Ja, genom att aktivt träna sig att behålla den frekvens man hade när man var yngre.

Förhoppningen är att de nya rönen om filoblasternas roll vid erektion i förlängningen kan leda till nya behandlingar mot impotens.

— Det vi bidrar med här är att vi kan förstå mekanismerna mycket bättre i sin helhet. Det är alltid en grundförutsättning för att man ska kunna förbättra terapin.

TT
/
/
Senaste nytt

Netanyahu föreslår plan för Gaza efter kriget

Rekordhögt fusk med bostadsbidrag

Skenskilsmässor där ena parten folkbokför sig på annan adress för att kunna få bidrag – eller så fortsätter den boende ta emot bostadsbidrag trots att man befinner sig utomlands. Nu anmäls fler för fusk med bostadsbidraget. Förra året utredde försäkringskassan nära 4 000 fall av misstänkt fusk – som ledde till 917 polisanmälningar – ett rekord, rapporterar Hem och Hyra.

Fulspel och rackartyg: Swedbank mot 30 miljarder i böter

Swedbank åkte fast i Sveriges största penningtvätthärva. Efter fem år ska ärendet upp i amerikanska domstolar, och det kan kosta banken många miljarder. – Swedbank har lyckats bryta mot den amerikanska korruptionslagstiftningen, penningtvättlagstiftningen som sanktionslagstiftningen, säger advokaten Peter Utterström.

Lurade på både pengar och startplats – Bedrägerier ökar kring Vasaloppet

Vasaloppet varnar för nätbedrägerier i samband med anmälan till loppet. – Man ska tänka till en extra gång innan man skickar några pengar, säger arrangemangschef Magnus Locken.

Sena listan: Här är Sveriges mest försenade avgångar 2023

SJ har mött mycket kritik för tågtrafikens förseningar, som har grundats i allt från spårfel, trafikfel och väder. Här kommer listan på de mest försenade avgångarna i Sverige under 2023.

Apoteksjätten Apotea stäms – krävs på 300 000

Fackförbundet Unionen stämmer Apotea i Arbetsdomstolen och kräver dem samtidigt på 300 000 kronor i skadestånd.