SMHI har utfärdat flera varningar.
SMHI har utfärdat flera varningar. - Foto: Janerik Henriksson/Johan Nilsson/TT

Varning för kraftigt snöfall: Här kan det komma 20 centimeter

Kraftigt underkylt regn väntas i Västsverige under måndagen. SMHI har utfärdat en orange varning för blixthalka som kan ge mycket besvärligt väglag.


Fakta: SMHI:s varningar

SMHI har tre nivåer på sina vädervarningar:

Gul varning: Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning: Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Varning för nytt snökaos: Här kan det komma 25 centimeterVarningen, den näst högsta på skalan, gäller Västkusten och en bit inåt land, mellan Lysekil-Uddevalla och Kungsbacka. Varningen gäller mellan klockan 06 och 16.

Förutom glashala vägar och trottoarer finns det risk för isbeläggning på luftburna ledningar med strömavbrott som följd.

"Ganska stora mängder underkylt kan falla och göra det riktigt besvärligt under en längre tid, kanske framför allt under måndag morgon och förmiddag", skriver SMHI.

15 saker du alltid ska ha i bilen på vintern

Gul varning för snöfall

I nordligaste Götaland kommer nederbörden främst som snö. Störst snömängder väntas i Dalsland och delar av Värmland med lokalt 10–20 centimeter under dygnet. Snöfallet sprider sig över hela Götaland och till Svealand.

En gul varning för snöfallet har utfärdats för stora delar av Dalsland och Värmland. Gul varning för plötslig ishalka gäller också i stora delar av inre Götaland och delar av östra Götaland, samt stora delar av Kronobergs län och delar av östra Kalmars län.

Här kan du läsa fler nyheter:

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

Glöm inte att skrapa rutan – det kan stå dig dyrt annars


TT
/
Senaste nytt

Ny explosion i Stockholmsområdet

Tre knivskadade i Skellefteå

Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

1 timme sedan
Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.

Miljardstämning mot Elon Musk

1 timme sedan
Flera tidigare ex-toppchefer på Twitter stämmer Elon Musk för uteblivna ersättningar och avgångsvederlag på 128 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det rapporterar CNBC.

Tillväxtmål på fem procent för Kina

1 timme sedan
Kina siktar på en tillväxt på omkring fem procent för 2024, meddelar regimen vid årets nationella folkkongress som inleddes på tisdagen.