Har Nyheter24 hittat Stockholms bästa semla?
Har Nyheter24 hittat Stockholms bästa semla? - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Johan Åkesson

Stort semmeltest: Stockholms bästa och äckligaste semla

Var finns Stockholms godaste semlor? Nyheter24 har testat fem semlor och betygen blir både toppen och botten.


Sugen på en semla? Det har Nyheter24:s testpanel också varit. Vi har inte hunnit testa oss igenom alla gräddiga bakverk i Stockholm, men har valt ut fem semlor som vi betygsatt. 

En riktig höjdare, några mediokra och en som inte alls uppskattades. 

Äckliga misstaget på populära kaféet: "Kände stressen"

Vilken semla är bäst i Stockholm? 

Här är Nyheter24:s semmeltest.

Ritorno

Betyg: 5 av 5 

Recension: Stans absolut bästa semla, år efter år. Färsk saftig bulle och lagom mycket fluffigt vispad grädde. God mandelmassa med perfekta bitar av mandel och lite extra sälta som pricken över i:et.

Ritorno har inte sällat sig till trenden med väldigt löst vispad grädde, vilket testpanelen uppskattar. 

Extra plus för att äta på plats på det anrika och klassiska kaféet, där det går att få både kaffe och punsch till semlan. 

Adress: Odengatan 80 

Lindquist Konditori

Betyg: 3 av 5 

Recension: Semlan för den som gillar choklad och är hungrig. Här provade testpanelen en semla med tryffelchoklad. 

Perfekt för den som gillar choklad. Det är en tung och stor semla och man blir riktigt "mätt" efteråt. Det känns nästan som att äta chokladtårta och det är egentligen mest formen och brödet som liknar en semla, således inget för en traditionalist. 

Smaken är godkänd, men dock svår att äta då den inte är tuggvänlig med hjälp av händerna, på grund av det hårda täcket av choklad som ligger som ett lock. Man fick helt enkelt använda kniv och gaffel.

Adress: Odengatan 27

Extrema prisökningen: Så driver din dyra semla på inflationen

Bröd & Salt 

Betyg: 3 av 5

Recension: Betydligt bättre än förra året, men fortfarande inte en riktig hit. Bullen kunde varit bättre, brödet är lite för torrt. Bra mandelmassa med härligt crunch, även om det var lite snålt tilltaget.

Ett stort minus är den laktosfria grädden, för trots att den är perfekt vispad och sprutas på i samband med köpet, så saknar testpanelen riktig fet grädde. 

Plus för det lyxiga utseendet och att den monteras på plats.

Adress: Kungsgatan 2, men finns även på flera adresser runt om i Sverige

ICA Maxi Bromma Blocks

Betyg: 2 av 5 

Recension: En traditionell semla med mandelmassa. Det bästa med denna semla är att det gick att få två semlor för 30 kronor. Perfekt för en gourmand, fyra semlor för priset av en säger man inte nej till. 

Semlan var såklart inte högsta kvalitén men grädden och mandelmassan var helt okej. Brödet var lite sladdrigt och lite gummikonsistens på, men förutom det rätt så fräscht. För den som gillar traditionella semlor så är den väl värt priset och mer.

Adress: Köpsvängen 4

Svedjan 

Betyg: 1 av 5 

Recension: Kanske är det hajpen och de fina recensionerna, men besvikelsen är total när testpanelen hugger in på Svedjans omåttligt populära semla. 

Varför är det apelsin i? Det faller verkligen inte testpanelen i smaken. Bullen är dessutom robust och lite för torr, och grädden så där trendigt minimalt vispad. 

Kanske är domen för hård, utan de höga förväntningarna hade Svedjans semla nog kunnat komma undan bottenbetyget i årets semmeltest.  

Adress: Brännkyrkagatan 93

Dog kungen Adolf Fredrik för att han åt för många semlor?

Semmelprofessorn svarar: Då får man börja äta semlor

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!