Vid en middag en av bjudmiddagarna gick notan på 11 000 kronor. Där ingick bland annat tre flaskor årgångsvin från Bourgogne och rom från Barbados. Arkivbild.
Vid en middag en av bjudmiddagarna gick notan på 11 000 kronor. Där ingick bland annat tre flaskor årgångsvin från Bourgogne och rom från Barbados. Arkivbild. - Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Årgångsviner och bjudresor till mutåtalade

Fina middagar med årgångsviner och bjudresor. De kommun- och statsanställda som nyligen mutåtalades i Ystads tingsrätt utvecklade under flera år en vänskaplig relation med de sex anställda på ett säkerhetsbolag som åtalats för givande av muta, visar TV4:s genomgång.


Problematiskt, anser Patrik Bremdal, docent i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.

— Bilden som målas upp är att det är en kamratlig och vänskaplig relation. I chattarna i förundersökningen har de en jargong, det verkar vara internskämt som tyder på att det finns en relation där och att de gjort saker tillsammans, säger han till TV4.

Under gemensamma middagar och resor poserar de ihop på foton. De har bjudits på middagar för sammanlagt över 40 000 kronor på en anrik restaurang i Ystad. Vid en av dem, med årgångsvin från Bourgogne och rom från Barbados, gick notan på 11 000 kronor. Resorna gick till Köpenhamn och Puttgarden i Tyskland.

De sex personer som är åtalade för att ha gett mutor arbetade på Stanley Security, som nu ägs av Securitas.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!