Vintagemannens bästa tips för att hitta kvalitetsplagg på secondhand.
Vintagemannens bästa tips för att hitta kvalitetsplagg på secondhand. - Foto: Jessica Gow/TT instagram/vintagemannen

Vintagemannen: Så vet du att second hand-plagget har bra kvalité

Ett besök på en second hand-butik kan leda till prisvärda fynd, men för att hitta guldkornen behöver man ha koll på kvalité. Nyheter24 har pratat med Ingemar "Vintagemannen" Albertsson, som delar med sig om sina bästa tips.


Att leta efter kvalitetskläder på en second hand-butik kan kännas som att leta efter en nål i en hösäck. Det finns gömda skatter bland hyllorna, men hur vet man vad man ska leta efter? Nyheter24 har pratat med Ingemar "Vintagemannen" Albertsson, som förklarar hur man hittar kvalitetsplagg på shoppingrundan. 

Vintagemannen: Så byter du stil – steg för steg

Vem är Vintagemannen?

Ingemar Albertsson är 73 år gammal och bloggar om vintagekläder. Instagramkontot "Vintagemannen" har idag över 74 000 följare som vill ta del av hans vintageinspirerade livsstil. Albertsson startade bloggen som ett hållbarhetsprojekt för att inspirera till att handla mer second hand, men i grunden ligger också ett intresse för att klä sig snyggt. 

– Det började med fåfänga och att jag ville vara snyggt klädd, men ganska snart svängde det över till att jag ville propagera för second hand genom hur jag ser ut, säger Albertsson.

Så vet du vilka kläder som har bra kvalité

Till Nyheter24 avslöjar Albertsson hur man snabbt avgör om second hand-kläder har god kvalité. Enligt honom är äldre kläder generellt sett mer hållbara. När vi pratar med Albertsson på telefon berättar han att han har på sig ett par uniformsbyxor från 1940-talet som fortfarande är både hela och sköna. 

– Byxorna har en sömnad och ett material som inte finns idag. Kvaliteten var någonting som jag verkligen upptäckte hos gamla kläder. Den stora skillnaden från nya kläder är att gamla plagg skapades för att hålla och för att kunna göras om, säger Albertsson.

Äldre byxor har generellt sett mer tyg, eftersom plagget ska kunna lagas och sys om vid behov. Mängden tyg visar alltså om det är ett plagg av god kvalité.  

– Om man tittar kring midjan och bak sömmen, finns det 4-5 centimeter tyg som kan användas för att lägga ut där bak. Man ser det nere vid längden på byxorna, om det finns någonting att lägga ner eller inte. Eller om byxorna bara är fållade minimalt. 

7 vintage- och second hand butiker i Stockholm – hitta unika fynd

Stickade plagg

Stickade plagg finns det också gott om i second hand-butikerna. Albertsson berättar att det är stor skillnad på ylle och syntet.

– När det gäller stickat ser man det på nopporna. Syntetplagg är mycket noppigare än riktigt fint ylle. 

För Albertsson är en besök på second hand-ställena en vardagsrutin. Han tycker det är spännande att inte veta vilka fynd som han kommer hitta innan han går in i butiken. 

– Att gå in i en second hand-butik är ett äventyr. Du måste vara öppen för att köpa någonting som du inte hade väntat dig. Har du skaffat dig en viss stil, skitsamma vilken det är, så vet du vad du har hemma i garderoben och kan hitta saker som passar till det i butiken. 

Här är loppisfynden du ALDRIG ska köpa: "Direkt skadligt"

Privatekonomens tips: "Hinkmodellen" skyddar dig 2024

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!