Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson (S). Arkivbild.
Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson (S). Arkivbild. - Foto: Samuel Steén/TT

S: Låt cyberkommission utreda it-attacken

Socialdemokraterna vill att en cyberkommission tillsätts för att analysera hur den stora it-attacken kunnat få så stora effekter för en rad myndigheter, regioner och företag. Bakom attacken uppges den ryska gruppen Akira ligga.


— Vi anser att det här är så stort att man borde gå igenom vad som skett mellan företag och myndigheter och hur regeringskansliets samordning varit, säger före detta försvarsministern Peter Hultqvist (S).

Han vill till exempel få svar på om säkerheten i it-systemen uppdateras på ett rimligt sätt och om anlitade företag för it-säkerhet följer säkerhetsskyddsavtal.

— Jag är i nuläget inte ute efter att ställa någon till svars. Jag är ute efter att vi ska bli bättre på att hantera den här typen av situationer, säger Hultqvist.

Han vill att kommissionen ska bestå både av experter och politiker.

"Det Peter Hultqvist efterfrågar i termer av utvärdering av den senaste cyberattacken är en mycket god idé. Det skulle kunna vara på det sätt att Peter Hultqvist fick denna idé när jag för en vecka sedan vid en föredragning för försvarsutskottet meddelade att regeringen avser göra ganska precis det som Hultqvist nu försöker göra partipolitik av", skriver ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) i en kommentar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

1 timme sedan
EU inför nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad efter terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Nu inkluderas även tre av rörelsernas väpnade grenar.

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

1 timme sedan
I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.

Kramfors: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Centrum, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm: Polisen rapporterar om knivlagen

2 timmar sedan
"Två personer bråkar i en bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

2 timmar sedan
Leos Lekland byter design, inredning och hemsida. Nyheter24 har pratat med Gabriel Bergqvist, Marknadschef på Leos Lekland, som berättar hur förändringarna påverkar kunderna.