Vid en ordinarie livsmedelskontroll av en sushirestaurang i södra Sverige uppdagades flera avvikelser.
Kontrollen gjordes i form av en oanmäld inspektion, för att se till att restauranger följer livsmedelslagstiftningen.
Sushirestaurangen hade flera avvikelser
Sushirestaurangen följde inte lagstiftningen och fick backning på flera punkter. Bland annat var ventilationsröret ovanför diskbänken i diskrummet är dammigt, står det i den kontrollrapport som Nyheter24 tagit del av.
Ytterligare avvikelser som myndigheten hittade vid kontrollen var städutrustningen. De påpekade att den måste vara ren, så att man inte smutsar ner istället för att rengöra.
De påpekade även att personalen saknade handtvål vid handtvätt och att “alla som arbetar med livsmedel har ett personligt ansvar för att kunden får säkra livsmedel.”.
Förvarade sin råa fisk för varmt
Sushirestaurangen hade även problem att hålla temperaturen rätt i kylskåpen där den råa fisken förvarades. Vid kontrollbesöket hade den råa fisken en temperatur på sex grader.
“Rå fisk, skaldjur och ris till sushi är riskfyllda livsmedel. De måste hanteras med största försiktighet, framförallt med hänsyn till noggrann handhygien och råvarornas temperaturer.”, står det i kontrollrapporten.
Rå fisk ska enligt Livsmedelsverket vara i kylar med temperaturer på fyra grader och neråt.
"Livsmedelsföretagare ska kontrollera att kraven i livsmedelslagstiftningen uppfylls. Livsmedel, i vilka skadliga mikroorganismer kan tillväxa, får inte förvaras i en hälsofarlig temperatur.", står det i kontrollrapporten.