En sushirestaurang förvarade sin råa fisk för varmt.
En sushirestaurang förvarade sin råa fisk för varmt. - Foto: Gorm Kallestad/TT/Janerik Henriksson/TT

Sushirestaurang förvarade sin råa fisk för varmt: "Hälsofarlig temperatur"

En sushirestaurang i södra Sverige hade flera avvikelser vid en livsmedelskontroll. Bland annat var delar av restaurangköket smutsigt och den råa fisken förvarades i en hälsofarligt hög temperat.


Vid en ordinarie livsmedelskontroll av en sushirestaurang i södra Sverige uppdagades flera avvikelser.

Kontrollen gjordes i form av en oanmäld inspektion, för att se till att restauranger följer livsmedelslagstiftningen.

Svartmögel och dåligt tillagad mat på restaurang i Malmö: "Risk för..."

Sushirestaurangen hade flera avvikelser

Sushirestaurangen följde inte lagstiftningen och fick backning på flera punkter. Bland annat var ventilationsröret ovanför diskbänken i diskrummet är dammigt, står det i den kontrollrapport som Nyheter24 tagit del av.

Ytterligare avvikelser som myndigheten hittade vid kontrollen var städutrustningen. De påpekade att den måste vara ren, så att man inte smutsar ner istället för att rengöra. 

De påpekade även att personalen saknade handtvål vid handtvätt och att “alla som arbetar med livsmedel har ett personligt ansvar för att kunden får säkra livsmedel.”.

Bristande hygien hos personalen på populär restaurang – använde inte tvål

Förvarade sin råa fisk för varmt

Sushirestaurangen hade även problem att hålla temperaturen rätt i kylskåpen där den råa fisken förvarades. Vid kontrollbesöket hade den råa fisken en temperatur på sex grader.

“Rå fisk, skaldjur och ris till sushi är riskfyllda livsmedel. De måste hanteras med största försiktighet, framförallt med hänsyn till noggrann handhygien och råvarornas temperaturer.”, står det i kontrollrapporten.

Rå fisk ska enligt Livsmedelsverket vara i kylar med temperaturer på fyra grader och neråt.

"Livsmedelsföretagare ska kontrollera att kraven i livsmedelslagstiftningen uppfylls. Livsmedel, i vilka skadliga mikroorganismer kan tillväxa, får inte förvaras i en hälsofarlig temperatur.", står det i kontrollrapporten.

Sushirestaurang hade sina skärbrädor i en hög vid toaletten: "Var smutsiga"

Pizzeria i Skåne gjorde sås i cementblandare: "Risk för människans hälsa"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!