Natohögkvarteret. Arkivbild.
Natohögkvarteret. Arkivbild. - Foto: Olivier Matthys/AP

Ungerska ministrar vägrar träffa USA-senatorer

Ingen ungersk minister vill träffa de amerikanska senatorer som rest till Budapest för att trycka på för en ratificering av Sveriges Natoansökan.


Senatorerna kom till Ungern på söndagen. En av dem, demokraten Jeanne Shaheen, säger vid en pressträff på USA:s ambassad att det är "en besvikelse" att ingen ungersk minister accepterat erbjudandet om att träffa dem.

Hennes partikamrat Chris Murphy betecknar premiärminister Viktor Orbáns ointresse som "konstigt och oroande". Murphy pekar på att det är Orbáns ansvar att driva fram en omröstning i parlamentet, och tillägger enligt nyhetsbyrån AP:

— Vi är kloka nog när det gäller politik här för att veta, att om premiärminister Orbán vill att detta ska hända, så kan parlamentet gå vidare.

Även republikanen Thom Tillis är med i delegationen.

Samtidigt är det fortfarande oklart när statsminister Ulf Kristersson reser till Ungern.

— Jag kommer att åka till Budapest och jag kommer att berätta det inom kort när vi har enats exakt om hur det ska gå till. Vi har en god dialog om detta så det kommer att ske relativt snart, säger Kristersson till TT.

Den ungerska regeringen har signalerat att den vill att Kristersson besöker Budapest innan parlamentet säger ja till ansökan.

Kristersson har tidigare sagt att det mest naturliga vore att åka till Ungern efter att landet sagt ja, som allierade i Nato. Men han har också sagt att den svenska regeringen inte lägger någon prestige i frågan.

På lördagen uppgav Orbán att Ungern kan godkänna ansökan när parlamentet öppnar den 26 februari.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!