Försvarets radioanstalt, FRA, söker nya it-specialister. Arkivbild.
Försvarets radioanstalt, FRA, söker nya it-specialister. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Statens spionmyndighet rekryterar på bio: "Nytt grepp"

Försvarets radioanstalt (FRA) hör till statens hemligaste verksamheter. Nu vill den militära underrättelsetjänsten locka till sig nya anställda – med kampanjer på bio och Youtube.


Fakta: Försvarets radioanstalt

Försvarets radioanstalt (FRA) arbetar med signalspaning och utgör en del av Sveriges underrättelsetjänst. Myndigheten är civil och lyder under Försvarsdepartementet.

FRA inhämtar information från andra länder genom signalunderrättelseverksamhet. Man spelar även en central roll i det svenska cyberförsvaret och ger understöd till antiterrorarbetet.

FRA bildades 1942 efter att Försvarsstabens delar för signalspaning och kryptoforcering avskilts till en självständig myndighet.

Högkvarteret finns på Lovön, strax väster om Stockholm. Antalet anställda är officiellt cirka 1 000 personer, men det exakta antalet är hemligt.

Källa: FRA

FRA:s kontakt med offentligheten stannar ofta vid "inga kommentarer". Framöver ska man dock växa kraftigt och tar därför bladet från munnen i ett försök att locka till sig spetskompetens inom it.

Myndigheten har i dagarna rullat ut vad man beskriver som sin största rekryteringskampanj någonsin på Youtube, sociala medier och i biosalongerna.

— Det är klart att det är ett nytt grepp. Grunden är att vi expanderar och växer och behöver få tag på talanger. För att lyckas måste vi bli lite mer öppna och framför allt lite mer kända. Vet du inte att vi finns så söker du inte något jobb, säger Ola Billger, kommunikationschef på FRA.

Hemligt antal

Personalstyrkan har de senaste åren vuxit med 25 procent. Exakt hur många man är och hur många man ska bli är hemligt, men det föreslagna budgetanslaget – från 1,9 miljarder 2023 till 3 miljarder 2026 – ger en fingervisning.

Utöver kampanjen har man laddat upp cyberutmaningar för att testa kunskaper i samband med rekrytering.

— Har man ögonen med sig så finns det utmaningar och sätt att leta sig vidare även från filmerna i sociala medier och på bio. Det finns en tanke med allting.

Hård konkurrens

Konkurrensen om it-specialister är hård, inte minst från privat sektor där lönerna är högre. Förhoppningen är att fler ska kittlas av den topphemliga signalspaning som döljer sig på FRA:s taggtrådsomgärdade högkvarter på Lovön utanför Stockholm.

— Vi måste finnas med och visa att vi är en attraktiv arbetsplats. Det är främst med grunduppdraget vi kan konkurrera. Här kan du göra nytta för att skydda Sverige och den svenska demokratin mot hoten som riktas mot oss i en svår tid.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!