Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola. Arkivbild.
Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Expert: Symbolik kan väga tyngst när chef sparkas

Trots rekordresultat får Charlotte Svensson lämna sin tjänst som generaldirektör vid Tullverket. Enligt statsvetare Jenny Madestam kan symboliken i att regeringen "tar nya tag" väga mer än att någon gjort ett bra jobb.


— Regeringen har makt att byta ut generaldirektörer och höga chefer, och det kan vara ett led i att man vill visa att man tar kriminaliteten och inte minst narkotikahandeln på allvar, och att det behövs en nystart, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, som framhåller att hon inte har insikt i vad som föranlett beslutet.

Så sent som i förra veckan redovisade Tullverket rekordsiffror i narkotikabeslag under fjolåret, men enligt Jenny Madestam kan symboliken i att byta ut en chef vara viktigare än resultaten.

Charlotte Svensson tillsattes som tullchef av den socialdemokratiska regeringen och var före det statssekreterare hos dåvarande justitie- och inrikesministern Morgan Johansson (S). Även det kan spela in i regeringens beslut, menar Madestam.

— Det här är en myndighet som är viktig i regeringens profil. Då kan det vara en naturlig del att byta generaldirektör, och om det dessutom sitter en generaldirektör som har en koppling till den tidigare regeringen blir det väldigt enkelt att göra det bytet.

Socialdemokraternas Niklas Karlsson ifrågasätter att petningen av Charlotte Svensson:

"Förra veckan redovisade Tullverket rekordbeslag. Den här veckan får generaldirektören gå. Man kan inte låta bli att undra om Sverigedemokraterna har något med det här beslutet att göra. Speciellt efter att Jomshof så sent som innan jul krävde hennes avgång i en interpellationsdebatt", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

TT
/
/
Jul
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åberg i toppstrid

Expert: Varningslamporna har blinkat röda

1 timme sedan
Den iranska attacken mot Israel var inte överraskande i sig – men uppgifterna om antalet drönare förvånar Mellanösternexperten Anders Persson. Samtidigt är det vi ser i linje med vad bedömare förväntade sig. Än så länge, säger han.

USA stöttar Israel – och Sverige fördömer Iran

2 timmar sedan
Vita huset meddelar att USA kommer att stötta Israels försvarsmakt mot Irans attack, som fördöms från flera håll. Iran uppmanar USA att inte lägga sig i – och många regeringar, däribland Sveriges, fördömer Irans attack.

Iran: Ballistiska robotar avfyrade mot Israel

2 timmar sedan
Iran har inlett ett angrepp mot Israel och luftförsvarets varningssirener ljuder i landet. Iranska statliga medier uppger att ballistiska robotar avfyrats mot mål "djupt inne" i Israel. Under tidig natt väntas även de första av hundratals drönare skickade från iranskt territorium nå israeliskt luftrum.

Fyra gripna misstänkta för våldtäkt

3 timmar sedan
Polisen utreder en våldtäkt som ska ha ägt rum på ett hotellrum norr om Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Fyra män i 20-årsåldern har gripits i anslutning till platsen dit även ambulans tillkallats.

SMHI varnar för blixthalka och hård vind

igår 21:00
SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka i norra Norrlands kust- och inland och uppmanar till extra försiktighet.