Helsingborgs hamn har använts för införsel av kokain till Sverige. Nu åtalas en person som varit anställd i hamnen. Arkivbild.
Helsingborgs hamn har använts för införsel av kokain till Sverige. Nu åtalas en person som varit anställd i hamnen. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Hamnanställd åtalas för kokainsmuggling

En anställd i Helsingborgs hamn åtalas tillsammans med två andra för kokainsmuggling till Helsingborg. 195 kilo kokain har beslagtagits i containrar i Nederländerna och Sverige. Därtill har beslag av ytterligare narkotika och vapen gjorts i utredningen.


"Det beslagtagna kokainet betingar sammanlagt cirka 78 miljoner kronor i grossistledet och cirka 175 miljoner kronor i gatuledet i outspätt skick", säger kammaråklagare Hans Harding i ett pressmeddelande.

Den åtalade hamnarbetaren har varit anställd i närmare 30 år. Tillsammans med en 49-årig man åtalas han för stämpling och förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling. Via den krypterade kommunikationstjänsten SKY-ECC har de under 2020 planerat att smuggla in stora mängder kokain via containerlaster från Sydamerika, enligt åtalet.

En 43-årig man åtalas för att ha varit med vid försök att hämta ut narkotika ur containrar i hamnen. Vid ett av tillfällena var kokainet utbytt mot attrapper.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!