Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild.
Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Föräldrar i ättiksfallet får åtta års fängelse

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv döms till åtta års fängelse för synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning mot sin egen dotter.


Den 24 december 2022 kom en flicka in till Barnakuten i Lund med sin pappa efter att ha fått i sig ättika. Det visade sig att flickan hade mycket allvarliga skador i matstrupen och magsäcken och att hennes tillstånd var livshotande, vilket resulterade i att magsäcken behövde opereras bort. 

Ättiksskadade flickan: "Aldrig sista gången"

Sjuksköterskan om flickan: "Såg ut som ett gatubarn"

De åtalades vid Lunds tingsrätt för att uppsåtligen ha tillsett att dottern fick i sig så mycket ättika att hon utsattes för livsfara och senare behövde få magsäcken bortopererad. Föräldrarna har nekat och har hävdat att flickan själv druckit, men de är enligt domstolen överbevisade.

I polisförhör har en sjuksköterska uttalat sig om flickans tillstånd när hon anlände till akuten.

”Hon såg ut som en uteliggare. Slarvigt kort hår, luktade urin, dåliga tänder. Hon såg ut som ett gatubarn”, sa sjuksköterskan i polisförhör.

Flickan har även låsts in och utsatts för långvarig, kraftig nedkylning som försatt henne i ett livsfarligt tillstånd.

"Tingsrätten delar åklagarens bedömning att det är föräldrarna som har sett till att flickan fick i sig ättikan", säger rådmannen Linda Palmenäs i ett pressmeddelande.

Ättiksfallet: Här är åtalspunkterna föräldrarna friades på

Beslag av bland annat ättika i flickans hem. Foto: Polisen

Flicka förgiftades med ättika – föräldrarna döms

Föräldrarna döms för olaga frihetsberövande då de hållit flickan instängd i tvättstugan. Under samma period utsattes hon för undernäring då hon inte fick tillräckligt med mat. För detta döms föräldrarna för grov misshandel. Föräldrarna döms även för två fall av misshandel, då de inte sett till att flickan fått den vård hon behövde efter en brännskada och efter ett armbrott

De ska även betala ett skadestånd till flickan på 955 000 kronor. 

"Den brottslighet som flickan utsatts för är mycket allvarlig och integritetskränkande, då den har begåtts av båda föräldrarna mot ett barn i hennes hem, där hon har haft rätt att känna sig trygg", säger Linda Palmenäs

Föräldrarna åtalades även för grov misshandel då de inte ingripit för att skydda flickan från att utsättas för penetrationer. Den delen av åtalet frikänns de från då det enligt tingsrätten inte gått att bevisa att flickan utsatts för penetrationer på det sätt åklagaren påstått. Föräldrarna frikänns även från olaga frihetsberövande i form av att ha stängt in flickan i ett rum. 

Sexårig flicka torterades: Låstes in i tvättstuga och förgiftades med ättika

Tvättstugan där flickan hölls instängd. Foto: Polisen
Dörrhantaget var avskruvat på insidan av dörren till tvättstugan. Foto: Polisen

Flicka förgiftades med ättika – pappans förklaring: "Uppenbarligen törstig"

Mamman: "Behandlad som vilket barn som helst"


TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!