Kvinnorna i den svenska delen av Sápmi är mer våldsutsatta än kvinnor i Sverige, enligt ny rapport gjorde på uppdrag av Sametinget. Arkivbild.
Kvinnorna i den svenska delen av Sápmi är mer våldsutsatta än kvinnor i Sverige, enligt ny rapport gjorde på uppdrag av Sametinget. Arkivbild. - Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Varannan samisk kvinna utsatt för sexuellt våld

Mer än hälften av alla samiska kvinnor har utsatts för sexuellt våld. Kvinnorna i den svenska delen av Sápmi är också mer våldsutsatta än kvinnor i Sverige.


En ny rapport från Umeå universitet gjord upp uppdrag av Sametinget visar att över hälften av de samiska kvinnorna (55,5 procent) har utsatts för sexuellt våld och nästan var tredje kvinna, 28 procent, för fysiskt våld.

— Vi ser att den här studien tydligt visar att det här är ett stort problem och det är höga tal vi ser, säger Jennie Brandén, statsvetare och postdoktor till SVT Sápmi.

Enligt rapporten kan kvinnorna vara rädda för att förlora tillgången till de marker som är knutna till deras samiska identitet. Det uppges vara en anledning till att de inte väljer att lämna sina män och flytta, skriver SVT Nyheter. En annan är den tystnadskultur som råder, och inställningen att man ska hantera problemen internt.

"Man ska komma ihåg att det även finns barn som lever med våldsutsatta eller själva är våldsutsatta. Regeringen måste agera på åtgärdsförslagen", säger Marie Persson Njajta, styrelseledamot i Sametinget och deltagare i projektets referensgrupp i ett pressmeddelande.

Rapporten är baserad på en enkätundersökning besvarad av 3 658 samer våren 2021 och på intervjuer. Författarna föreslår att ett samiskt kunskapscentrum för hälsa och socialt arbete inrättas.

På torsdagen gav regeringen Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att sammanställa en lägesbild angående bland annat våld i nära relationer inom de nationella minoriteterna.

TT
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!