Fästing i naturen. Arkivbild.
Fästing i naturen. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stora prisskillnader för TBE-vaccination

Priset för att vaccinera sig mot TBE varierar kraftigt i landets regioner, visar en kartläggning som tidningen Läkemedelsvärlden har gjort.


Fakta: TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärn- och hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

De första tecknen på sjukdom märks en till två veckor efter att man smittats. Sjukdomen börjar med feber.

Det finns inget känt botemedel.

I Sverige är TBE vanligast i närheten av Östersjön, och i områden kring Vättern och Vänern. Men sjukdomen har spridits till Västkusten, och förekommer i stora delar av södra och mellersta Sverige.

Källor: NE, Folkhälsomyndigheten

För att få ett grundskydd mot TBE behövs tre vaccindoser. Grundskyddet i regionerna Östergötland, Västmanland och Uppsala för vaccination av två vuxna och två minderåriga kostar under 2 500 kronor. Dyrast är Region Jämtland Härjedalen, där motsvarande summa är 6 480 kronor.

De regioner som subventionerar vaccinet är generellt sett billigast. I Region Sörmland, Uppsala, Västmanland och Östergötland är vaccinet gratis för barn och unga, och även Region Jönköping har infört detta sedan årsskiftet.

— Jag tror att priset har en betydelse för familjers vilja och möjlighet att vaccinera sig, kommenterar Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköping, till Läkemedelsvärlden.

Hon konstaterar att risken att smittas av TBE ser olika ut i olika delar av landet, och att det kan vara en förklaring till att den politiska viljan att subventionera vaccinet varierar.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig prisuppgift för Region Östergötland.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!