Den utpekade skytten kommunicerade före och efter mordet med en högt uppsatt gängman på Rawa Majids sida av Foxtrotnätverket. 34-åringen sköts i januari ihjäl i Bagdad. Bilder från polisens förundersökning.
Den utpekade skytten kommunicerade före och efter mordet med en högt uppsatt gängman på Rawa Majids sida av Foxtrotnätverket. 34-åringen sköts i januari ihjäl i Bagdad. Bilder från polisens förundersökning. - Foto: Polisen

Riskerar livstid för mord på gängledarens mamma

Två torpeder skickades ut för att mörda så många som möjligt ur gängledarens familj. Mannens mamma blev deras enda offer. Åklagarna yrkar på livstids fängelse för den utpekade skytten – och sex års fängelse för en 15-årig pojke.


Kvinnan i 60-årsåldern har precis avslutat ett telefonsamtal med en väninna när hon skjuts ihjäl i sitt hem i Uppsala i september förra året. Hon dödas med ett skott från en pistol med ljuddämpare som sticks in genom ett öppet fönster.

Hennes enda brott är att hon är mor till en högt uppsatt man i det splittrade Foxtrotnätverket som hamnat i en blodig konflikt med ledaren Rawa Majid. Ett beställningsmord, säger åklagare Erik Grönvall.

— När den historiska summeringen av det här gängkriget skrivs så kommer den här händelsen vara en nyckelpunkt.

Vid onsdagens slutplädering satt de anhöriga svartklädda i tröjor med en bild på kvinnan och texten "Hon var bara en mamma".

Fängelse för pojke

De misstänkta mördarna, en 15-årig pojke och en då 19-årig man, greps morgonen efter dådet med mordvapnet på ett hotellrum. Den i dag 20-årige mannen, som hade krutrester på kläderna och vars dna fanns på mordvapnet, avlossade enligt Grönvall det dödande skottet. Båda ska dock dömas för mordet, anser han.

— Ingen annan påföljd än livstids fängelse för 20-åringen är aktuellt. Han ska också utvisas.

För 15-åringen yrkas på sex års fängelse, en påföljd som förutsätter synnerliga skäl.

— Min åsikt är att det finns synnerliga skäl, säger Grönvall och lyfter bland annat att pojken aktivt letat efter morduppdrag.

Målsägarbiträdet Kronje Samuelsson kallar det ett poänglöst mål med ett oskyldigt offer som efterlämnar sig make, åtta barn och barnbarn.

— Hon är en oskyldig människa som mördas i sitt hem på ett sätt som närmast kan beskrivas som en avrättning, säger han under sin plädering.

Erik Grönvall, kammaråklagare och förundersökningsledare, i samband med att Åklagarmyndigheten väckte åtal. Arkivbild.

Fängelse med Majid

Instruktionen i de krypterade chattgrupper där dådet förbereds är att "ta så många som möjligt", ju fler familjemedlemmar som dör desto mer pengar.

I utredningen framgår hur två ledargestalter på Rawa Majids sida av konflikten deltar i planeringen. Männen, 30 och 34 år gamla, har senare mördats i Sarajevo respektive Bagdad.

För en tredje man, 29 år gammal, yrkar åklagarna på tolv års fängelse för medhjälp till mord. Han har enligt åklagarna bokat boende och swishat pengar till de misstänkta mördarna.

Mannen har suttit i fängelse med Rawa Majid och dömdes nyligen till fängelse för delaktighet i ett brandattentat riktat mot en person som står Uppsalakvinnans son nära.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig uppgift om anklagelserna mot 29-åringen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!