Ett LSS-boende i Göteborgs kommun har slagit larm till Ivo.
Ett LSS-boende i Göteborgs kommun har slagit larm till Ivo. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Gorm Kallestad

Bajslarm från boende – personalen: "Läget är akut!"

Ett LSS-boende i Göteborgs kommun har stora utmaningar då en boende uppges sprida avföring och kroppsvätskor i lokalerna. Nyheter24 har tagit del av en skrivelse till Inspektionen för vård och omsorg där läget beskrivs som akut.


Inspektionen för vård och omsorg (Ivo)

Inspektionen för vård och omsorg, även kallad Ivo, är en statlig myndighet för vård och omsorg. 

Ivo utövar tillsyn över hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet. 

De utreder händelser där patienter skadats, fått bestående skador, fått ett ökat behov av vård eller avlidit. Myndigheten utreder även klagomål som gäller tvångsvård och händelser som allvarligt och på ett negativt sätt påverkat integritet, självbestämmande eller rättslig ställning.

Källa: ivo.se och regeringen

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har fått flera tips om problem med avföring på ett LSS-boende i Göteborgs kommun. Det är framför allt en av de boende som uppges sprida avföring omkring sig i hela fastigheten, in till andra boendes lägenheter och in i personalrummet. Trots insatser med sanering, kvarstår problemet.

Åldring begick självmord på Attendos äldreboende: "Jobbigt"

Problemen har inte åtgärdats trots sanering. Bilden är en genrebild.Foto: Anders Wiklund/TT

Pensionär låg 12 timmar på golvet utan mat och omvårdnad

"Personalen mår mycket dåligt"

I en skrivelse till Ivo, som Nyheter24 tagit del av, redogör en anställd, tillika hygienombud på boendet, hur situationen ser ut.

"Jag skriver i egenskap av hygienombud och medarbetare på NN. Personal har under en lång period anmält allvarliga problem med arbetsmiljön, främst kopplad till en av hyresgästerna sprider avföring och kroppsvätskor i fastigheten. Det finns en påtaglig risk för exogen smitta, främst indirekt kontaktsmitta och smitta/föroreningar via luften".

Kvinna fick andra gradens brännskador under förlossning

Ett hygienombud har skrivit till Ivo för att redogöra hur allvarlig situationen är på boendet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Medarbetaren: Läget är akut!

I skrivelsen till myndigheten framgår det även hur personalen påverkats av situationen. 

"Läget för arbets- och boendemiljön ur hygiensynpunkt är akut! Personalen mår mycket dåligt och är sjuka hela tiden, flera har redan slutat sitt arbete på NN", skriver medarbetaren.

De andra boende på LSS-hemmet uppges isolera sig i sina lägenheter på grund av lukten. Anställda uppges ha blivit sjuka och vissa ska, som det framgår i skrivelsen, ha sagt upp sig då man inte står ut med att lukta starkt av avföring när man kommer hem från jobbet.

Patient dog av hjärtstopp – skickades hem från akuten

IVO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!