Fem misstänkta narkotikakunder på den så kallade 'Swishlistan' åtalades i februari för narkotikabrott. Arkivbild.
Fem misstänkta narkotikakunder på den så kallade 'Swishlistan' åtalades i februari för narkotikabrott. Arkivbild. - Foto: Oscar Olsson/TT

Fanns på Swishlista – frias för narkotikabrott

Fem personer från den så kallade "Swishlistan" åtalades för narkotikabrott misstänkta för att ha köpt droger för tusentals kronor. Nu frikänns en av dem, en man i 30-årsåldern, av Sundsvalls tingsrätt.


Enligt domen, som är den första, har det förts över 2 300 kronor via Swish från mannens konto till en fängelsedömd drogförsäljare, i vars telefon Swishlistan påträffades. Det går dock inte, enligt tingsrätten, att slå fast att överföringen rört inköp av narkotika.

"Sammanfattningsvis bygger åtalet på flera antaganden som inte är visade i målet", skriver rätten.

Listan blev en riksnyhet sommaren 2023 när namn och telefonnummer till hundratals Sundsvallsbor som via Swish fört över pengar till en drogförsäljare i staden offentliggjordes i förundersökningen till ett stort narkotikamål.

Enligt polisens förundersökningsledare John-Michael Kurtti har man sett de första åtalen som en testballong.

— Vi skulle kunna frikoppla personal redan nu och plocka in 300 namn på listan på förhör. Men vi vill vänta och se vad tingsrätten tycker om bevisningen innan vi går vidare, sade han till Sundsvalls Tidning i samband med att åtal väcktes.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!