Nu ska det bli lättare att få skjuta varg som attackerat tamboskap. Arkivbild.
Nu ska det bli lättare att få skjuta varg som attackerat tamboskap. Arkivbild. - Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Lägre tröskel för att skjuta varg

Naturvårdsverket har uppdaterat riktlinjerna för skyddsjakt på varg. Nivån för när skyddsjakt kan beviljas efter angrepp på får och get sänks från fyra till två angrepp i ett område under en tolvmånadersperiod.


Samma regler gäller vid angrepp på hund. I vissa situationer, främst när andra förebyggande åtgärder redan gjorts, kan skyddsjakt beviljas redan efter ett angrepp, enligt de uppdaterade riktlinjerna.

"Det är positivt att Naturvårdsverket också konstaterar att rovdjursförvaltningen inte bara påverkas av lagstiftning och politiska mål kopplat till viltförvaltningen utan även av till exempel av livsmedelsstrategin, levande landsbygd, skogsnäring och jordbruk", säger Palle Borgström, förbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF), i en skriftlig kommentar till TT.

Det var i juli förra året som Naturvårdsverket fick i uppdrag av regeringen att ta fram uppdaterade riktlinjer för skyddsjakt på varg sedan populationen ökat i antal och utbredning över Sverige.

"Vi analyserar just nu de nya riktlinjerna, men kan konstatera att detta är ett steg i rätt riktning", säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande.

Den uppdaterade vägledningen ska fungera som ett stöd för länsstyrelserna i sitt beslutsfattande.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!