En majoritet är för regeringens förslag om säkerhetszoner, även kallat visitationszoner. På bild justitieminister Gunnar Strömmer (M) presenterar förslaget.
En majoritet är för regeringens förslag om säkerhetszoner, även kallat visitationszoner. På bild justitieminister Gunnar Strömmer (M) presenterar förslaget. - Foto: Christine Olsson/TT

Majoritet av väljare vill ha visitationszoner

63 procent av väljarna vill ha de visitationszoner som regeringen vill införa, enligt en undersökning som Ipsos har gjort på uppdrag av Dagens Nyheter.


25 procent av de tillfrågade är mot förslaget och 12 procent är osäkra.

De som är mest positiva är Tidöpartiernas väljare och då framförallt kristdemokrater och sverigedemokrater. På motsatt sida – de som är mest negativa till förslaget är de som röstar på Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Personer med utländsk bakgrund och de som bor i hyreslägenheter är också mindre positiva än andra. Stödet är också svagare i storstäderna än i övriga delar av landet.

Tanken med visitationszonerna är att polisen ska få utökade möjligheter att visitera personer i jakten på vapen. Tillstånden ska gälla specifika områden under begränsade perioder.

Undersökningen genomfördes under perioden 12–24 mars och totalt 1 296 röstberättigade personer intervjuades.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!