Unga dissar kollektivavtal

Åtta av tio unga vill ha en lön som sätts utefter deras egen prestation.


8 av 10 unga vill ha någon form av individuell lönesättning, snarare än att få sina löner bestämda i centrala avtal, visar en undersökning.

Bara en liten del, knappt tio procent, är nöjda med hur det går till när deras löner sätts, visar en undersökning som gjorts av Novus Opinion på uppdrag av Almega och Ledarna.

Mer än hälften av de tillfrågade, 1 500 förvärvsarbetande mellan 25 och 30 år, anser att lönesättningen bör bli mer individuell än i dag. I dag har 6 av 10 av personerna i undersökningen möjlighet att påverka sina löner.

Mer än hälften av de tillfrågade anser att bra skäl till bättre lön är att kollegan presterar bättre eller har ett större ansvar. Däremot anser 38 procent att åldern är ett svagt skäl för högre lön.

Samtidigt visar 200 intervjuer med arbetsmarknadens parter att stödet för en mer individualiserad lönesättning är nära hundraprocentigt bland arbetsgivarna, medan fackförbunden till viss mån håller med.

Bland fackförbunden är tjänstemannafacken mest positiva. Där är fler än hälften av de tillfrågade för en mer individuell lönesättning, medan bara 3 av 10 inom LO är positiva.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.