Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Unga dissar kollektivavtal

Nyheter | 03/06/2009 14:16

Åtta av tio unga vill ha en lön som sätts utefter deras egen prestation.

8 av 10 unga vill ha någon form av individuell lönesättning, snarare än att få sina löner bestämda i centrala avtal, visar en undersökning.

Bara en liten del, knappt tio procent, är nöjda med hur det går till när deras löner sätts, visar en undersökning som gjorts av Novus Opinion på uppdrag av Almega och Ledarna.

Mer än hälften av de tillfrågade, 1 500 förvärvsarbetande mellan 25 och 30 år, anser att lönesättningen bör bli mer individuell än i dag. I dag har 6 av 10 av personerna i undersökningen möjlighet att påverka sina löner.

Mer än hälften av de tillfrågade anser att bra skäl till bättre lön är att kollegan presterar bättre eller har ett större ansvar. Däremot anser 38 procent att åldern är ett svagt skäl för högre lön.

Samtidigt visar 200 intervjuer med arbetsmarknadens parter att stödet för en mer individualiserad lönesättning är nära hundraprocentigt bland arbetsgivarna, medan fackförbunden till viss mån håller med.

Bland fackförbunden är tjänstemannafacken mest positiva. Där är fler än hälften av de tillfrågade för en mer individuell lönesättning, medan bara 3 av 10 inom LO är positiva.

Skrivet av: