Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sänkta löner ger invandrare jobb"

- 01/01/2009, 20:06 -

Per Skedinger lämnar nytt förslag till regeringens globaliseringsråd.

Kommer statsminister Fredrik Reinfeldt och utbildningsminister Lars Leijonborg att tolerera sänkta minimilöner? I varje fall har de att ta ställning till en ny rapport som föreslår det, och som har skickats till regeringens globaliseringsråd.

Höga löner försvårar för lågutbildade, ungdomar och invandrare att komma in på arbetsmarknaden, skriver Per Skedinger, docent i nationalekonomi, i rapporten "En exkluderande arbetsmarknadsmodell? - den svenska arbetsmarknadens trösklar i ett globalt perspektiv".

Han har i sin forskning kommit fram till att ett starkt anställningsskydd och höga minimilöner försämrar jobbchanserna för främst ungdomar och invandrare.

I en debattartikel i Expressen skriver Per Skedinger i dag:

"Flertalet studier visar också att höga minimilöner har en negativ effekt på sysselsättningen och att dessa effekter koncentreras till lågutbildade och ungdomar. De svenska minimilönerna, som ingår i de kollektivavtal som arbetsgivare och fackföreningar förhandlat fram, tillhör de högsta i världen och främjar därmed inte heller sysselsättningen."

Skrivet av: