Medlemmar i Klimaseniorinnen utanför domstolen i Strasbourg förra året.
Medlemmar i Klimaseniorinnen utanför domstolen i Strasbourg förra året. - Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Klimatmål samlar tonåringar och pensionärer

Portugisiska ungdomar, pensionärer från Schweiz och en tidigare borgmästare i Frankrike. De står bakom de tre historiska klimatmål som nu avgörs i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.


1. Dödsbrand tände gnistan i Portugal

Aldrig tidigare har så många länder stämts i ett klimatmål som i det så kallade Duarte Agostinho-fallet. Efter dödliga skogsbränder stämde sex portugisiska barn och ungdomar europeiska länder då man anser att de inte vidtar tillräckligt kraftiga åtgärder för att uppfylla Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen.

Stämningsansökan lämnades in till Europadomstolen för mänskliga rättigheter 2020 och omfattar EU-länderna samt Storbritannien, Schweiz, Norge, Ryssland och Turkiet. Från början ingick Ukraina, men det drogs tillbaka så antalet stämda länder är nu 32.

Enligt stämningsansökan innebär ländernas utsläpp av växthusgaser bland annat att barnens rätt till liv, i enlighet med Europakonventionen, inskränks.

Syskonen Cláudia, Mariana och Martim Duarte Agostinho framför utbrända träd i Portugal 2017. De är några av de unga som stämt europeiska länder för bristande klimatpolitik.

2. Seniorerna från Schweiz

Värmeböljor väntas bli vanligare och mer intensiva till följd av klimatförändringen. Det drabbar alla – men äldre är särskilt sårbara, i synnerhet kvinnor. Det har fått en grupp schweiziska damer i pensionsåldern att dra sin regering inför Europadomstolen för det man ser som otillräcklig klimatpolitik.

Organisationen, Klimaseniorinnen, har samlat runt 2 000 kvinnor. Med stöd av den schweiziska grenen av miljöorganisationen Greenpeace vill seniorerna att målet ska resultera i att regeringen måste skärpa sina mål för utsläppsminskningar och göra allt den kan för att bidra till att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader.

Klimaseniorinnen hänvisar till Europakonventionens artiklar 2 och 8 om att ”envars rätt till liv skall skyddas” och allas ”rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv”.

3. Tidigare borgmästare i Frankrike

Miljöpartisten Damien Carême, tidigare borgmästare i den franska kommunen Grande-Synthe, står bakom den tredje klimatstämningen. Han menar att Frankrikes regering har misslyckats med att uppfylla sin skyldighet att skydda liv genom att inte vidta tillräckliga åtgärder för att bromsa klimatförändringen.

Grande-Synthe ligger vid den franska nordkusten och står inför risken för stigande havsnivåer och översvämningar. Som borgmästare tog Carême fallet till fransk domstol, både för sin stads räkning och som privatperson.

2021 dömde Frankrikes högsta förvaltningsdomstol till kommunens fördel men det individuella fallet har Carême i stället tagit vidare till Europadomstolen i Strasbourg.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!