Ola Bini, till höger, greps i Ecuador 2019. Arkivbild.
Ola Bini, till höger, greps i Ecuador 2019. Arkivbild. - Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Ola Bini kan slippa fängelse – "Lättnad"

Domen mot svenske Ola Bini omvandlas från fängelse till villkorlig dom med samhällstjänst, enligt ett nytt beslut. Det är en lättnad. Fängelser i Ecuador är farliga platser, säger Binis pappa Dag Gustavsson.


Beskedet om att domen mot Ola Bini omvandlas kommer efter en förhandling som ägt rum i Ecuadors huvudstad Quito under natten mot tisdag, uppger Binis svenske presskontakt.

Datasäkerhetsexperten Ola Bini dömdes den 5 april till fängelse för dataintrång. Men efter att en dom avkunnats i Ecuador finns i vissa fall möjlighet att ansöka om att få straffet omvandlat till villkorlig dom, enligt Ola Binis pappa Dag Gustavsson som följde nattens förhandling på distans.

Han uppger att Ola Bini kommer att överklaga den fällande domen så snart det går, men att nattens besked innebär att han slipper fängelse om det misslyckas.

"Varit en mardröm"

— Nu vet Ola och vi att det han riskerar ett års samhällstjänst. Det är en väldig skillnad, säger Dag Gustavsson.

— Att se bilden framför sig att ens son ska stängas in i ett fängelse har varit en mardröm. Det är skönt att bli av med det.

Ola Bini greps på flygplatsen i Quito i april 2019 och anklagades mot sitt nekande för dataintrång, men någon bevisning presenterades inte.

Dag Gustavsson har ännu inte pratat med sin son men fått ett längre meddelande.

— Han kände lättnad över att hotet om fängelsestraff ser ut att vara borta.

Förbryllad

Samtidigt är Bini förbryllad över att åklagaren, som tidigare yrkat på maxstraff, under natten verkade lägga sig platt inför yrkandet om villkorlig dom enligt Dag Gustavsson.

— Det tolkar vi som att man från åklagarens sida inser att det inte finns grund för något, säger han.

Dag Gustavsson räknar med att beslutet om villkorlig dom inte kommer att ändras tillbaka till fängelse under processens gång.

— Samtidigt har vi under de här resan på fem år hela tiden blivit överraskade över alla vändningar. Inget förvånar oss längre när det gäller rättssystemet i Ecuador, säger han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!