Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) vill snabbt ha nya regler för partilotterier på plats. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) vill snabbt ha nya regler för partilotterier på plats. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Minister om partilotteri: Utesluter inte förbud

Regeringen går vidare med förslagen om skärpta krav på partilotterier – trots protester från S. Även att förbjuda dem helt finns på bordet. Det är inte uteslutet med ett förbud, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).


En utredning har föreslagit skärpta regler för partilotterier, bland annat att intäkterna ska beskattas och att lotterna inte får säljas på kredit.

Men utredaren förordar inte ett förbud.

Nu går regeringen vidare med förslagen och skickar då båda alternativen på remiss.

— Vi får se vad remissinstanserna säger. Det är inte uteslutet med ett förbud, säger Wykman.

— Samtidigt pekade utredningen mot att mer reglering är att föredra.

S protesterar

Det är framför allt Socialdemokraterna som kommer att påverkas av ändrade regler. S och ungdomsförbundet SSU får in stora summor via lotterier som Kombilotteriet, Drömreselotteriet och Glädjelotten. Omsättningen för lotterierna är ungefär 250 miljoner kronor per år och 2022 blev vinsten 42 miljoner kronor.

Inte oväntat har protesterna varit starka från S-håll. Om lotterierna inte längre är undantagna från skatt kommer de att gå med förlust har partisekreteraren Tobias Baudin sagt till TT.

S-ledaren Magdalena Andersson har kritiserat regeringen för att använda lagstiftning för att tysta det största oppositionspartiet.

— S brukar säga att det är häftigt att betala skatt, så det är svårt att förstå varför de är så avigt inställda att göra det i sin egen affärsdrivande verksamhet, säger Wykman.

"Fattigare första maj-tåg"

Sverigedemokraten Tobias Andersson hällde ytterligare bränsle på elden när han pratade om att det kommer att bli "fattigare första maj-tåg för sossarna".

Men det handlar inte om att försvåra för oppositionen, enligt Wykman.

— Att det ska råda transparens kring partifinansiering är inte ett sätt att försvaga demokratin, det stärker den, säger han.

— Och att man ska betala skatt på affärsdrivande verksamhet, det gäller ju alla andra i samhället.

Remissinstanserna får fram till den 12 augusti på sig att ge synpunkter på förslagen. Därefter vill finansmarknadsministern snabbt gå vidare med lagstiftning. Han utesluter inte att nya regler kan vara på plats redan vid årsskiftet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!