Även fotgängare ska vara försiktiga under lördagskvällen och söndagsmorgonen på grund av halka i norra Norrland. Arkivbild.
Även fotgängare ska vara försiktiga under lördagskvällen och söndagsmorgonen på grund av halka i norra Norrland. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

SMHI varnar för blixthalka och hård vind

SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka i norra Norrlands kust- och inland och uppmanar till extra försiktighet.


Fakta: SMHI:s varningar

SMHI har tre nivåer på sina vädervarningar:

Gul varning: Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning: Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

— Det gäller främst bilförare. Men även om man ska ut och promenera under morgonen kan man tänka på att trappan kan vara hal, säger Emma Rosengren, vakthavande meteorolog på SMHI.

Både på norra och södra Östersjön, Skagerrak, Kattegatt, Vänern och i Rigabukten väntas hårda till mycket hårda vindbyar under söndagen och gula varningar har utfärdats. Även fjälltrakterna i Dalarna väntas få blåsigt väder, i kombination med snö.

— Det är ett lågtryck som passerar i morgon. Det blir ganska blåsigt. Det kommer märkas även på land. Vi har haft ett par blåsiga dagar och i morgon ser det ytterligare blåsigt ut i Götaland och södra Svealand, säger Rosengren och fortsätter:

— Längs Bohuskusten kan man nog vänta sig att det blir väldigt blåsigt ut över Skagerrak. Då kan det även bli väldigt blåsigt nära kusten. Det är inte omöjligt att det kortvarigt kan bli stormbyar.

SMHI varnar även för höga flöden i norra Svealand och södra Norrland.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!