Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra efter sin medverkan i Efter fem i TV4 där hon frågades ut om flera rekryteringar till länsstyrelsen. Arkivbild.
Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra efter sin medverkan i Efter fem i TV4 där hon frågades ut om flera rekryteringar till länsstyrelsen. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Stormen kring Anna Kinberg Batra: Detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.


Aftonbladets avslöjande

Det började med att Aftonbladet avslöjade att två toppjobb med höga löner på länsstyrelsen i Stockholm hade gått till Anna Kinberg Batras kompisar:

En planeringschef som rekryterades i maj förra året. Jobbet utlystes enbart via en annons som hängdes i receptionen och gick till en nära vän till Kinberg Batra, som var den enda sökande.

En organisationsutvecklare som rekryterades i februari utan att tjänsten utlystes.

Beredskapschef på länsstyrelsen uppfyllde inte kraven på akademisk examen

TV4 Nyheterna följde upp med att avslöja att tjänsten som beredskapschef på länsstyrelsen gick till Anna Kinberg Batras favoritkandidat.

Det trots att personen inte uppfyllde myndighetens krav på akademisk examen och inte hade gått igenom HR-avdelningens första gallring av de runt 70 kandidaterna.

Utöver det rapporterade TV4 att en anställd på länsstyrelsen, en tidigare M-politiker, fick en ny chefstitel och en löneökning på 20 000 kronor efter att Anna Kinberg Batra tillträtt. Enligt källor till TV4 ändrades inte arbetsuppgifterna.

En intern utredning har inletts

De tre första rekryteringarna utreds nu av justitieombudsmannen (JO). Länsstyrelsen har också inlett en intern utredning.

Rekryteringen av planeringschefen polisanmäldes också av en privatperson. Statsåklagare Thomas Forsberg, vid Riksenheten mot korruption, lade dock ned förundersökningen om tjänstefel.

— Det är mycket man kan tycka är korrupt, som att anställa en vän, men det är inte straffbart i sig, sade han till TT.

Anna Kinberg Batra: "En förtroendekris"

Anna Kinberg Batra har själv kallat det inträffade för en förtroendekris samt uppgett att hon har förståelse för att det kan ifrågasättas av allmänheten.

Hon har i intervjuer med olika medier dock vidhållit att det är kompetens som varit det viktigaste vid samtliga rekryteringar, och nekat till bilden att hon "dragit in gamla kompisar".

Länsstyrelsen stod för serveringspersonal vid bjudning

Tessinska palatset vid Slottsbacken är uppfört på 1690-talet av Nicodemus Tessin och länsresidens för landshövdingen i Stockholm. Arkivbild.

Förtroendekrisen breddades i veckan när DN granskade länsstyrelsens fakturor.

De visade att Anna Kinberg Batra vid fem tillfällen bjudit in det statliga Svenska rymdaktiebolaget, där hon är styrelseordförande, till länsresidenset Tessinska palatset i Gamla stan.

Bolaget har stått för cateringen vid sammankomsterna. Däremot har länsstyrelsen stått för arbetskostnaderna för bland annat serverings- och säkerhetspersonal, totalt 37 000 kronor.

Först efter DN:s frågor fakturerades de vidare till rymdbolaget. Anna Kinberg Batra säger att det har blivit fel och att hon hela tiden sagt att bolaget ska ta kostnaden.

Statsministern välkomnar att rekryteringarna utreds

Landshövdingar utses av regeringen och förordnandet sträcker sig över sex år. Det var således nuvarande regering som tillsatte Anna Kinberg Batra.

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade till TT efter ett toppmöte i Bryssel i veckan att det är "mycket bra" att rekryteringarna utreds både internt och av JO.

— Som Anna Kinberg Batra själv har sagt är det här en förtroendekris och den måste man reda ut.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!