Valborgsfirande kommer traditionellt med tillhörande brasa. Arkivbild.
Valborgsfirande kommer traditionellt med tillhörande brasa. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Får du elda i trädgården? Det här avgör

Inga majbrasor i Sverige är hotade, enligt miljöminister Romina Pourmokhtari (L) efter den senaste tidens debatt om eldningsförbud. Men vem får elda, och hur?


I dagarna har en eldig debatt rasat kring just rätten att elda i landet. Regeringens avfallsförordning som kom till efter ett EU-direktiv och trädde i kraft vid årsskiftet har tolkats olika på olika håll i landet.

— Det är uppenbart att det behövs förtydligande av den här regleringen så det inte blir så många missuppfattningar, sade Romina Pourmokhtari till TT i torsdags.

Det korta svaret på ifall just du får elda trädgårdsavfall som löv och kvistar på din tomt är att du bör kolla med kommunen. Olika kommuner har olika regler, och även inom kommunen beror reglerna på om du exempelvis bor i ett väldigt tätbebyggt område eller mer enskilt.

Kaos kring ny lag om eldning – det här gäller där du bor

Kommunen avgör

Men hur är det med de traditionstyngda majbrasorna som förkunnar vinterns slut, ljusets seger över mörkret och alla svenskars förmåga att grilla korv i grupp?

Även där är svaret att det är kommunen som bestämmer. Till skillnad från en högst privat liten brasa bestående av äppelträdet som aldrig tog sig eller diverse löv så är en offentligt anordnad majbrasa något som behöver sökas tillstånd för som regel.

I avfallsförordningen står därutöver att man får elda avfall "i samband med offentliga tillställningar" om det görs "utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön".

Nya lagen om eldning många husägare missat

Brasans innehåll

Vad som är trädgårdsavfall definieras inte i avfallsförordningen med ord som kvistar eller löv. I stället skriver Naturvårdsverket, som hjälper kommuner att tolka förordningen, på sin hemsida: "Bioavfall som är trädgårds- eller parkavfall utgörs framför allt av växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av privata eller offentliga parker och trädgårdar".

Naturvårdsverket påpekar också: "Begreppet trädgårds- eller parkavfall omfattar inte avfall från jord- eller skogsbruk".

Nya lagen för husägare finns inte – misstag bakom kaoset

Här kan du läsa mer om de nya lagarna som började gälla 1 januari 2024.

Valborg 2024: Här hittar du en majbrasa i Stockholm, Uppsala och Lund

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!